Tökmaglisztes-sajtos keksz szénhidrátszegényen

Ez az omlós, finom keksz teljesen lisztmentes, és a keto diétába is jól beilleszthető. Nassolnivalónak, reggelire, vendégvárónak vagy akár a szilveszteri buliba is tökéletes!

Egyik reggel úgy keltem fel, hogy márpedig jó volna készíteni valami sós ropogtatnivalót, ami szénhidrátszegény, lisztmentes, és amihez nem kell lemenni a boltba, hanem csak az otthon fellelhető alapanyagokat használom fel hozzá. Ennek a kihívásnak a végeredménye lett ez a tökmaglisztes-sajtos keksz! Oké, annyiból megkönnyítettem a saját dolgomat, hogy otthon található nálam vagy ötféle magliszt, ellentétben a sima fehérliszttel és cukorral 😀 Még annál is finomabb lett, mint amire számítottam, Ádámnál is nagy sikert aratott, úgyhogy meg is osztom veletek a receptet.

Apropó, tartok január 9-én egy kis workshopot a szénhidrátszegény diéta alapjairól, aminek itt találjátok a Facebook eseményét. Ott is átvesszük a lowcarb/keto diétába illeszthető nasikat, mint amilyen ez a keksz is. Izgi lesz, és remélhetőleg sok hasznos információban gazdag is, úgyhogy gyertek-gyertek!

Az alábbi recept kissé fel van turbózva, mert volt otthon frissen kisült kacsazsír, úgyhogy azt is tettem bele az íze kedvéért, de persze elhagyható, akkor egy 5 dkg-val több vajat tegyél hozzá a tésztához. A lisztekből is azért van többféle, mert szerettem volna mindegyikből elhasználni, illetve hogy ne legyen annyira erősen tökmagos az íze, de ha szereted a karakteres tökmag ízt, akkor a szezámlisztet is helyettesítheted vele.

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 55 g szezámliszt
  • 55 g tökmagliszt
  • 2 ek rizsliszt
  • 1 tojás + 1 tojás megkenni
  • 135 g vaj
  • 2 ek kacsazsír
  • 7 dkg reszelt sajt + 7 dkg reszelt sajt a tetejére
  • 1 kk sütőpor
  • só, bors

A száraz hozzávalókat elkevertem, majd összegyúrtam velük egy tojást, a 7 dkg reszelt sajtot, a vajat és a kacsazsírt. Gyorsan kell összedolgozni a tésztát, akárcsak egy linzernél, hogy a kézmelegtől ne olvadjon fel túlságosan a vaj. 1 órát a hűtőben pihentettem egy zacskóban. Majd a sütőt előmelegítettem 180 fokra, kinyújtottam kb 2 mm vastagra a tésztát berizslisztezett nyújtódeszkán, kiszaggattam, megkentem felvert tojással a tetejét, megszórtam egy kis reszelt sajttal, és 10 percig sütöttem. Ha tovább sütöd, nagyon porózus lesz a tésztája.

Arra érdemes figyelni, hogy ez a keksz bár meglehetősen szénhidrátszegény nasi, azért elég kalóriadús! Nekem például egy olyan 16-17 db már fedezné a napi kalóriabevitelt, úgyhogy csak pár kekszet ettem vacsira. Mivel eléggé telít, az a veszély azért nem fenyegeti az embert, hogy bevágjon egy egész tepsivel egy ültő helyében 😀 Szuper reggelinek is, egy bögre meleg teával vagy kávéval!

A fenti receptből nekem 45 keksz jött ki, így 1 keksz makrói:

Kalória: 100

Zsír: 8,4 g

Szénhidrát: 0,9 g

Fehérje: 4,9 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k