Sajtos csipsz két hozzávalóból

Ha a maradék tojásfehérjét szeretnéd felhasználni, és egy egyszerű, könnyen elkészíthető receptet keresel, amihez nem kell sok hozzávaló, akkor ez a sajtos tallér egy remek megoldás lehet.

A cukormentes tojáslikőr után megmaradt 6 tojásfehérje. Próbáltam valami olyan receptet keresni, ami egyszerűbb, mint egy atomreaktor vagy egy macaron megalkotása, és nem kell még ezerféle speckó hozzávalót beszereznem. Így lett végül is ez a sajtos tallér vagy sajtos csipsz, ami a világ legegyszerűbb receptje: összesen kábé 20 percet vett igénybe, és a reggeli készülődés közepette is simán le tudtam gyártani, hajszárítás és sminkelés közt. A cím pedig nem hazudik: tényleg két összetevő kell hozzá – na meg esetleg némi fűszerezés ízlés szerint.

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • kb 15-20 dkg reszelt sajt
  • Opcionálisan fűszerek: őrölt kömény, kurkuma, petrezselyem, chili, bors, só, stb.

Szóval előmelegítettem a sütőt 200 fokra, majd felvertem a 6 tojásfehérjét. Nem kell keményre verni, de azért legyen némi tartása. Majd belekevertem annyi reszelt sajtot, hogy sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapjak. És ezzel kész is az alaptészta 😀 A sajt pontos mennyiségét nem tudom, mert többféle maradék sajtból addig adagoltam hozzá, amíg elég sűrű nem lett, kb. 15 dkg-nál álltam meg. Ha még karakteresebbre szeretnéd az ízét, lehet hozzákeverni fűszereket, sót, borsot. Én most egy fél kávéskanál kurkumát és zöld borsot adtam még hozzá. Muffinforma alját kikentem olivaolajjal, és beletettem egy harmad evőkanálnyit a masszából. Minél vékonyabb rétegben oszlasd szét a masszát, hogy mikor megsül, jó ropogós legyen. 10-12 percig sütöttem sütőben (illetve amíg meg nem pirult).

Gyors reggelinek, menetközbeni nasinak vagy épp salátafeltétnek is kiváló! Egy kis cukormentes ketchuppal pedig már tisztára pizza érzete van, olyan, mintha leszednéd a ráolvadt sajtos réteget a pizzatésztáról. A szénhidráttartalma pedig, mondanom sem kell, elhanyagolható, szóval a keto diétába is abszolút beilleszthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k