Egészséges nasi? Ropogós cukkini chips!

A szénhidrátszegény diéta alatt a chipsek hiányoznak a legjobban? Vagy nem diétázol, de szeretnéd egy kicsit lájtosabbá tenni a nasikat? Esetleg csak meditatív tevékenységet végeznél a konyhában? Ez a recept mindegyikre kiváló megoldás!

Többször próbálkoztam már ropogós zöldségchipset elkészíteni klasszikus sütőben, online tippek alapján, több-kevesebb sikerrel. Egy kicsit olyannak tűnt az egész, mint a keto cloudbread: mindenki megosztja neten a recepteket, de általában nem sikerül tökéletesen reprodukálni otthon. Nekem valahogy mindig szottyosan fittyedtek az ujjamra, miután kivettem őket a sütőből. Egy főzősuliban azt a tippet kaptam, hogy egy kis keményítővel hintsem meg a zöldségszeleteket, attól lesznek szép ropogósak. Ezt a megoldást most ki akartam hagyni, szóval inkább úgy voltam, mint az egyszeri szaunamester, a hőmérséklettel és a nedvességtartalommal játszottam. És végre most sikerült!

Kell hozzá:

1 nagy cukkini

olivaolaj

bors

fokhagyma granulátum

chilipor

Először is felszeleteltem a cukkinit vékony karikákra. Az előbb emlegettem a meditatív tevékenységet, nem véletlenül: ha nincs olyan gyalud, aminek segítségével szép egyenletes vékonyra tudod szeletelni a cukkinit, hanem késsel ügyködsz, akkor az agy fókuszált, minden mást kiűrítő tevékenysége már itt elkezdődik. A karikákat konyhai papírtörlőre pakoltam, és hagytam száradni, hogy a papír feligya a nedvességet.

A sütőt közben előmelegítettem 200 fokra. Kikevertem némi olivaolajat sóval, borssal, szárított fokhagyma granulátummal és őrölt chilivel. Majd sütőtpapírral kibélelt tepsikre rakosgattam a cukkiniket, úgy, hogy egyik se fedje a másikat. Itt folytatódik tovább a meditáció, ugyanis a karikák mindkét oldalát vékonyan bekentem az olajjal, egy konyhai ecset segítségével. Valakinél úgy láttam, hogy csak bedobja egy tálba a cukkinit, meglocsolja olajjal, és megforgatja, de úgy szerintem egyrészt nem oszlatod el egyenletesen az olajat, a cukkinik meg összeragadnak, ha túl vékonyak, össze is törhetnek, szóval inkább az ecsetelgetés.

Nnnna, és most jön a tűzzel való játék: a sütőben 8-12 percig sütöttem a cukkiniket, majd amikor már elkezdtek kicsit barnulni, de nem égtek még oda, akkor vettem ki őket, a sütőt meg visszakapcsoltam 60 fokra. Amikor a sütő nagyjából elérte a 60-at, akkor sütöttem tovább a cukkiniket addig, amíg teljesen ropogósra nem sültek, ez kábé 20 perc-félóra volt. Itt az első fázisnál kell nagyon figyelni, szóval ne akkor kezdj a lakás másik végében teregetni, hanem a fél szemed legyen rajta a tepsin. Ha több időd van, akkor sütheted végig 100 fokon.

 

 

 

Miután kiszedtem a tepsit a sütőből, rajta hagytam a cukkiniket kihűlni. Ha ugyanis még azon melegében halmozos őket egymásra, akkor ugyanúgy visszaszottyosodnak. Közben mártogatóst készítettem hozzá, mivel viszont a cukkini elég fűszeres lett, ezért nem ragoztam túl a témát: zsíros tejfölt és majonézt kevertem össze 1:1 arányban, némi szárított petrezselyemmel. A cukkini chips amúgy fémdobozban vagy visszazárható zacskóban tárolva több napig is eláll. Állítólag. Magában nassolnivalóként is csodás, vagy hús mellé köretnek. Egyszerűen tényleg tökéletes helyettesítője a krumpli chipsnek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.