Zöldfűszeres gombakrémleves

Beindultak a fűszernövényeink, úgyhogy egyre bőkezűbben használjuk fel őket – és nem csak a megszokott ételeknél.

Eddig a növénytermesztéssel több sikerünk volt, mint gombászással: lelkes gombásztanoncként barangoltunk egy fél napot, ami alatt gombát nem szedtünk össze, csak egy defektet 😀 Ezalatt viszont az otthoni kis magról vetett fűszernövényeink őrült tempóban növekedtek, úgyhogy már nem csak egy-két levélkét merünk lecsippenteni róluk.

Amúgy a fűszernövényhasználatban is tanultunk a vietnamiaktól a februári utunk során, akik lenyűgöző bőkezűséggel adagolták a koriandert és mentát meg egyéb sarjakat a leves mellé vagy épp a szendvicsbe, ahova mi csak egy-két levélkét hintenénk, fűszerezéshez. Csak egy random saját példát mutatva, a Hanoiból eredő népszerű fogás, a Bún cha, ami grillezett sertéshús és tészta alaplében, és ami mellé általában egy hegynyi zöld kerül (meg stílszerűen Hanoi sör):

Na annyi zöldfűszer még nem termett nálunk, hogy ilyen koriander- és mentahalmokat borítsunk az asztal közepére, de tény, hogy mi is rákaptunk az egyre több friss zöldfűszer használatára.

A leves egy elég egyszerű alapleves, amihez a vitatható sikerű gombagyűjtésből hazatérve a kamrákban szedhető Nagy Szárított Őzlábgombát és csiperkét használtam fel. Kókuszzsíron megpirítottam póréhagymával, egybefőztem egy maradék szál répával, zsíros tejszínnel és önmagával sűrítettem, két kiskanál földimogyoróolajat és egy kis szerencsendiót küldtem bele, és a végén tálaláskor jócskán hintettem rá friss koriandert, mentát és bazsalikomot is. A kép ebből a szempontból kissé csalóka, mert a gazok rögtön irányt vettek a Föld középpontja felé, és lebuktak a felszín alá 😀 Kockákra vágott cheddar sajtot szórtam még bele, csak mert olvadt sajt mindenbe kell (lassan már érik, hogy átírjam erre a blog szlogenjét). Mivel van egy enyhe “meleg levest reggelre” kattanásom, ezért ez volt a reggelim is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k