Paradicsomos-gyömbéres tenger gyümölcsei leves

Sűrű, mint az ünnepek előtti időszak, és lélekmelengető, mint a gondolat, hogy két hét semmittevés vár rád az ünnepek alatt. Az ünnepi menüben is megállja a helyét, ha újítanál a megszokott halászlén. Bónuszként a maradékból készített halpástétom recepttel!

Ádám készítette ezt is, kettesben töltött előkarácsonyi estéink egyikére. Nálunk 24-ével a családi karácsonyozások veszik kezdetüket, klasszikus fogásokkal, de addig is pár ünnepi, ám mégsem teljesen tradícionális kaját készítünk magunknak is. Ilyen ez a leves is, ami fűszeres, keleties beütésű, és segített visszaszerezni pár életpontot a munkával és karácsonyi bulikkal végigdarált utóbbi pár hét után. (Na meg a 8 órás alvások, ilyenkor jövök rá, hogy mennyire jó dolog is!) A maradék levesből pedig isteni halpástétomot készített Ádám, ezt is megtaláljátok a poszt második felében 🙂

Hozzávalók:

  • 2 ek olivaolaj
  • 2 fej hagyma
  • 2 hüvelyknyi gyömbérdarab
  • 1 csapott ek garam masala fűszer
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 2 tk szójaszósz
  • 1 tk fokhagymás csilikrém
  • 1 tk worcestershire szósz
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csomag fagyasztott tenger gyümölcsei
  • 2 dl paradicsomlé
  • 3 dl víz
  • leveskocka vagy alaplé
  • korianderzöld
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, utána zsülienre vágott gyömbérrel, garam masalával, osztrigaszósszal, szójaszósszal, worcestershire-rel, fokhagymás chilikrémmel összepirítjuk 2 percig. Eztán jöhetnek a tengeri herkentyűk és a bor fele, megrotyogtatjuk kicsit 2 percig, majd belemehet a paradicsomlé, a maradék bor és a víz, ha forrni kezd, akkor pedig a leveskocka (alaplé) és a só. Fél óra főzés után kész, tálalásnál korianderzöldet szórhatunk rá.
Ha pedig megmaradt egy fél adag, mint most nálunk, akkor kiváló pástétomot lehet belőle készíteni: mixerben pépesre keverjük
  • 1 kis konzerv sós lében elrakott tonhallal,
  • 1 tk kapribogyóval,
  • 2 ek sajtkrémmel (nálunk natúr Philadelphia),
  • 1 tk szardellapasztával,
  • 1 ek olivaolajjal
  • és némi sóval-borssal.

Csodás téli vacsora pirított (szénhidrátszegény) kenyéren, vagy ha ki lett fosztva a környék pékárurészlegeiről a szénhidrátszegény kenyér, mert mások okosabbak voltak, és nem karácsony előtt utolsó pillanatban mentek bevásárolni, akkor tortillán. (A háttérben pedig a következő poszt sztárvendége, a darált mák látható).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k