Hűsítő nyári savanyított cukkinikrémleves

Kedvenc nyári levesem, főzés nélkül, szénhidrátszegény verzióban!

Én ebben a hirtelen jött melegben napközben semmi mást nem eszem, csak hideg leveseket. (Este aztán persze bepótlom a kalóriákat, ez ügyben egy percig nem kell félteni :D) Ez a leves pedig az egyik kedvencem: hűvös, selymes, fűszeres, és a fermentált cukkini miatt jóleső savanykás ízvilága is van, ami ilyen melegben külön jólesik. Persze ha nem vagy olyan megszállott, mint én, és nem sorakoznak otthon a különböző fura kombinációjú, házilag eltett fermentált zöldségek, a sima bolti vagy piaci kovászos uborka is ugyanolyan jó lesz bele 🙂 Ha szereted a csípőset, egy kis chilit is rakhatsz bele, szerintem tökre megy hozzá – de persze ilyen kánikulában a csípőstől még jobban leveri az embert a víz…

Hozzávalók kb 3 adaghoz:

  • fél cukkini
  • negyed fermentált cukkini vagy kovászos uborka
  • 200 g görög joghurt
  • 2 dl koviubi-lé vagy fermentált cukkini leve
  • 4 dl zöldséges alaplé vagy 1 leveskocka ugyanennyi vízben feloldva
  • só, bors
  • chilipor ízlés szerint
  • tálaláshoz kapor vagy petrezselyem

A sajtos pirítóshoz:

  • pár kis szelet szénhidrátszegény kenyér (én most egy fél Tibidabós fitt rombuszt használtam)
  • 3 dkg sajt
  • 2 ek tejföl
  • 1 kk Worcestershire szósz
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • só, bors

A fermentált cukkinim így nézett ki, már alig vártam, hogy kibonthassam:

Egy leveskockát feloldottam 4 dl vízben. A nyers cukkinit kockákra vágtam, egy kis vajon megpirítottam. Hozzáadtam a fermentált cukkinit (amit helyettesíthetsz koviubival), a levét, a leveskockás levet, a görög joghurtot, pici chilit és sót-borsot, és leturmixoltam az egészet. Tálalás előtt behűtöttem pár órára a hűtőben. Majd szárított petrezselyemmel és kaporral meghintve tálaltam (természetesen frissen még jobb, csak voltam olyan mesüge, hogy nem vettem a piacon, a boltban meg nem volt, gyász). Hozzá készítettem kis sajtos pirítóst: lereszeltem a sajtot, összekevertem a többi hozzávalóval, megkentem vele a vékonyra szelt kenyérkéket, és 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöttem. Ha a melegben irtózol a sütő bekapcsolásától, akkor érdemes este / reggel elkészíteni… Én személy szerint a hideg sajtos pirítóst is imádom, de ezzel lehet, hogy egyedül vagyok 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k