Ha akarom, feltét, ha akarom, köret: a pirított fűszeres karfiol

Legújabb kattanásom, salátaalapnak, köretnek, szendvics- vagy főzelékfeltétnek, bárhogy.

Igen, kedves olvasóim sejthetik: azért van most a nemrég kitett garnélás karfiolcurry receptje után még egy karfiolos kaja a blogon, mert itt sem tudtam magam türtőztetni vásárláskor, és nem egy, de rögtön két fej karfiollal álltam a kasszához, azzal a rémképpel, hogy különben éhen halunk a két fős háztartásban. De szerencsére a karfiol egész sokáig vígan elvan, úgyhogy pihent egyet, amíg a többi rámmaradt alapanyagot dolgoztam fel.

Erre a receptre most teljesen rá vagyok gyógyulva, és ráadásul elég egyszerű elkészíteni, úgyhogy van egy olyan sejtésem, hogy fel fog még egy párszor bukkanni a konyhánkban a közeljövőben. A minap még reggeli edzés előtt is képes voltam hamarabb felkelni,  hogy ehessek egy szelet szénhidrátszegény fehérjekenyeret puha vajjal megkenve és ezzel a fűszeres karfiollal megszórva, mert teljesen kiment a fejemből, hogy nekem amúgy éhgyomorra megy legjobban az edzés 😀 Meggyőződésem, hogy ha lenne egy Karfiol Szekta, akkor ezzel az egy recepttel is meg tudnám téríteni azokat, akik csak az íztelen, szétfőtt verziótban ismerik a karfiolt, és ezért nem tértek még meg az egyház kebelére.

Az elkészítése pofonegyszerű: a karfiolt rózsáira szedtem, sütőpapírra raktam, fűszeres extra szűz olivaolajjal megkentem. A fűszeres olajhoz az olajba kevertem őrölt gyömbért, fokhagymát, chilit, koriandermagot és szegfűborsot, füstölt paprikát és füstölt sót. De persze ezeket bármelyik kedvenc fűszereddel helyettesítheted! 220 fokra előmelegített sütőben addig pirítottam, amíg barnára nem sült. Innentől pedig felhasználható köretnek, salátafeltétnek, vajas kenyérre szórva, vagy éppen magában, csipegetnivalónak.
A karfiol ugye a legszigorúbb szénhidrátszegény vagy keto diétába is belefér, ezzel a recepttel pedig a minőségi zsírbevitelt is megtámogatod. Arról meg nem is beszélve, hogy milyen őrjítően finom!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.