Szénhidrátcsökkentett húsvéti kalács

A fonott kalács nálatok is kötelező eleme a húsvétnak? Ha csökkentenél a szénhidráttartalmán, próbáld ki az alábbi recept szerint, cukormentesen és kevesebb fehérlisztből.

Nagy rácsodálkozásom volt, hogy a friss élesztő anélkül is működik, hogy felfuttatnád cukorban. Ennek a kalácsnak is szépen megkelt a tésztája, úgyhogy nem muszáj lemondanod a kalács élményéről akkor sem, ha semmilyen mennyiségben nem használsz cukrot. Annyi engedményt tettem a szénhidrátok oltárán, hogy egy kevés búzalisztet használtam a recepthez. Bevallom, előtte próbáltam többféleképpen is elkészíteni, csak alternatív lisztekkel, de akkor semmilyen formában nem emlékeztetett a klasszikus kalácsra az állaga, illetve nem is kelt meg úgy. Nyilván, az élesztő pont a búzalisztben lévő szénhidrátot értékeli igazán 😀 Szóval ez egy átmeneti megoldás: a liszt egy része alternatív liszttel helyettesítve, cukor helyett pedig édesítővel. Így csökkentett üzemmódban azért nem is rosszak a makrói (1 szeletben kb 9 g szénhidrát van, a recept végén megtalálod a számokat). A végeredményt szerettük mindketten, napokig ez volt a reggeli és a vacsi is – sós és édes verzióban egyaránt.

Hozzávalók két kis fonott kalácshoz:
  • 150 g finomliszt
  • 50 g rizsliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g tönkölykorpa (helyettesítheted mandula- vagy rizsliszttel)
  • 1 evőkanál édesítőszer (én most Canderel Sugarly-t használtam, és ha édesebbre szeretnéd a tésztát, akkor 2 evőkanál)
  • 1 tojás + 1 tojás megkenni
  • 1,5 dl tej
  • 80 g vaj
  • 15 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 3-4 evőkanál cukormentes kakaópor (opcionális)
  • mandulaforgács (opcionális)
Felolvasztottam a vajat, meglangyosítottam a tejet, és felvertem a tojást. A liszteket, a sót és az édesítőt összekevertem, hozzámorzsoltam az élesztőt. Majd jól átgyúrtam a felvert tojással, apránként hozzáadagoltam a tejet és a vajat. Alaposan átgyúrtam addig, amíg a kezemről és az edény faláról le nem vált. Majd tiszta konyharuhával letakart tálban kelesztettem 1 órát. Megint átgyúrtam, és két egyenlő részre osztottam. Ha szeretnéé kakaós kalácsot is készíteni, akkor az egyik adag tésztát gyúrd át kakaóporral. A két tésztát egy-egy kis kaláccsá fontam, és pihentettem még félórát. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Majd megkentem felvert tojással, és megszórtam mandulaforgáccsal. Az előmelegített sütőben sütöttem 25-30 percig (vigyázva, nehogy túlsüljön, mert akkor szárazzá válik).
A kakaós verziót édesen ettük, vajjal, házi eritrites lekvárral és cukormentes kakaóporból készült kakaóval:

Én nagyon szeretem a kalácsot sós feltétekkel: sonkával és főtt tojással, úgyhogy szándékosan nem készítettem túl édesre a tésztáját. Így a klasszikus húsvéti menü kísérője is lehet!

Ha egy kalácsot 10 szeletre szelsz fel, akkor 1 szelet számai (a fenti liszt arányokkal és kakaópor nélkül):

  • 86 kalória
  • 4,2 g zsír
  • 9,1 szénhidrát
  • 3 g protein

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k