Fokhagymás kenyér lisztmentesen

Micsoda, fából vaskarikát? Dehogyis, inkább sajtból ropogós lepénykét! Szénhidrátszegény kenyérhelyettesítő következik!

A szénhidrátszegény diétában sokaknak az egyik legnagyobb kihívás, hogy le kell mondaniuk a szeretett mindennapi kenyerükről. Én alapból igyekszem olyan kajákat enni, amik nem kívánják maguk mellé a kenyeret – sőt, ha átáll az agyad, meglepően kevés kaja fogja kívánni maga mellé, simán be lehet tolni a marhapörit magában vagy savanyúsággal 😀 De néha-néha azért jól esne beletunkolni egy kis kenyeret különféle mártogatósokba, vagy csak megkenni egy kis fűszeres vajjal. Az alábbi olaszos beütésű, teljesen búzaliszt- és gluténmentes, szénhidrátszegény lepényke pont az ilyen ácsingózásokkor jön jól: félóra alatt megvan, és meglepően finom! Persze, aki a foszlós kovászos kenyér élményét várja tőle, az csalódni fog, ezt már most borítékolhatom 😀 De nem is az a célunk, hogy egy az egyben reprodukáljuk a fehér kenyeret. És csak annyit mondanék, hogy a kenyérke nagy hányadát olvadt sajt teszi ki, ami azért elég meggyőző tud lenni!

Hozzávalók:

  • 20 dkg sajt (én most ementálit használtam, de ugyanolyan jó bármelyik reszelhető, alacsony szénhidráttartalmú sajt, például a cheddar vagy a mozzarella)
  • 2 evőkanál krémsajt (én natúr Philadelphiát használtam)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál mandula- vagy kókuszliszt (ha az utóbbit használod, a lepénykédnek nagyon enyhe kókuszos beütése lehet)
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fél kis csokor petrezselyem

A sütőt előmelegítettem 220 fokra. A sajtot lereszeltem, a petrezselymet és a fokhagymát felaprítottam (mert továbbra se szeretem a fokhagymaprést), és egy hőálló keverőtálban összekevertem őket a többi hozzávalóval, a tojást leszámítva. Lobogó víz fölött gőzölve olvasztottam egybe a matériát, folyamatosan kavargatva, amíg nagyjából össze nem állt, kábé egy percig.  Ha van mikród, mint ahogy nekem nincs, akkor az is elég, ha beteszed egy percre közepes hőfokon, majd jól átkavarva még egy fél percre. Majd a gőzről levéve hozzákevertem a tojást, ekkorra egy jól formázható, ruganyos tésztagombóccá állt össze. Sütőpapíron kis lepénykét formáltam belőle, amit hosszában bevagdostam.

A sütőben 10-15 percig sütöttem, amíg meg nem pirult. Ha szimplán vajjal vagy sajtkrémmel kened meg a tetejét, és pár koktélparadicsom társaságában elfogyasztod, már úgyis egy szuper vacsora. Borzasztó mód nekem az utóbbi időben elharapózott egy szörnyű és nehezen kontrollálható vágyakozásom, iszonyatosan enném a húsipari trash koronázatlan királyát, a májkrémet, és hát a hétvégén le kellett tesztelnem, hogy azzal is finom-e 😀 De persze bármelyik mártogatós vagy kence szuperül megy hozzá, a korábbi posztjaim között találsz is egy párat. Jó étvágyat, jó mártogatást!

Egy lepényszeletnek a számai (a lepénykét 10 szeletre vágva):

  • Kalória: 102
  • Szénhidrát: 1 g (!!)
  • Zsír: 8 g
  • Fehérje: 7 g

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.