Mediterrán tapenade, azaz olívabogyókrém

Egyszerűen elkészíthető, szénhidrátszegény és csodásan finom vendégváró kence, a Dél-Franciaországból származó olívabogyókrém!

Ez a provence-i eredetű szendvicskrém azokat a mediterrán vidékeken való nyaralásokat juttatja mindig az eszembe, amikor naptól pirult bőrrel, szandálunkban csikorgó homokkal pikniket tartunk a langymeleg kövek és nehéz illatú füvek között a helyi piacon vett finomságokból. (Az ideálisan bukolikusra festett kép úgy szólna, hogy napbarnított bőrrel, ilyen azonban még soha nem fordult elő, 50-es faktorú naptej ide vagy oda :D) A recept a világon a legegyszerűbb, és ráadásul kevés hozzávaló kell hozzá. A szardellapaszta az, ami a legkevésbé gyakori lakója a hűtőknek, de érdemes venni egy kis tubussal, mert nagyon sokáig elég lesz: egy kis adag elég belőle a legtöbb recepthez, és máris felcsavarja az ízeket.

Pro tipp: érdemes figyelni, hogy magozott olívabogyót vegyél, ha nem akarsz úgy járni, mint én, hogy már rá voltam állva, hogy tapenade-ot készítek, de csak akkor vettem észre, hogy magozatlan vettem, ezért kiskéssel egyenként farigcsáltam le a magokról az olajbogyó húsát 😀

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg magozott zöld vagy fekete olajbogyó (én személy szerint a feketét jobban szeretem)
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek szardellapaszta
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

Az olaj kivételével az összes hozzávalót az aprítóba tettem, és elturmixoltam, majd az olívaolajat apránként hozzáadagolva krémesítettem. Sót nem kell külön hozzáadni, mert a szardella, az olajbogyó és a kapribogyó is elég sós. Tálalás előtt érdemes hűtőben tárolni egy kicsit, hogy jobban összeérjenek az ízek. Igazi aduász piknikekhez, kertipartikhoz, nyáresti erkélyen vacsizásokhoz, egy könnyed fehérbor kíséretében. Én legutóbb pirított Tibidabós szénhidrátcsökkentett és gluténmentes bucival ettem (1 buciban 24 g CH van), de tökjól tudod enni zöldséghasábokkal is. Az olajbogyó eleve kedvelt alapanyaga a szénhidrátszegény diétának, mert elenyésző mértékben tartalmaz szénhidrátot (például nasinak is kiválóan megteszi, ha csak bekapnál valamit), és ennek a receptnek a többi hozzávalója is szénhidrátszegény, úgyhogy ehhez a diétához egy kiváló finomság 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k