Májaskrém, amit nem tudsz majd abbahagyni

Vendégvárónak, vagy ha szénhidrátszegény diétát folytatsz, reggelire, uborkaszeletekre kenve, meleg tea mellé.

– 60 deka csirkemájat kérnék.

– 90 lett, maradhat?

(Mintha a hentes nem tudná szemmérték alapján grammra pontosan belőni a mennyiséget, hiszen évtizedek óta naponta százával mér ki belőle.) Nyilván nem maradhatott, de ebből a májaskrémből a 90 deka is nagyjából ugyanannyi idő alatt fogyott volna el, szóval csak a vásárlói önérzetem tartott vissza.

Igazából először baconba tekert csirkemájat terveztem. A csirkemájakat megmostam, megtisztítottam a felesleges részektől (bár a nagyvonalúan kimérő hentes e tekintetben elég precíz munkát végzett).

A csirkemájakat betekertem egy-egy szelet baconbe, a nagyobb darabokat ketté vágva, és külön begöngyölve. Ha van fogvájód, és nem kavarodott el költözés közben, mint nálunk, akkor azzal is rögzítheted a bacont. Kikentem olajjal egy tálat, belehelyeztem a baconos csomagocskákat, megborsoztam, és meghintettem rozmaringlevéllel. Megsózni nem kell sütés előtt, mert attól megkeményedik a máj.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Ha a fogvájóval rögzítettem volna a tekercseket, akkor megfordítottam volna félúton. Így nem lett mindkét oldala szép pirosra sült ropogós, de a máj álomszerű puha krémességén nem változtatott. Ha serpenyőben sütnéd, akkor közepes lángon 6-6 percig süsd mindkét oldalát. A májnál a legnagyobb elszúrási potenciál a sütés időtartamában rejlik: ha nem sütöd elég ideig, akkor belül nyers marad, ha túlsütöd, a végeredmény egy rágós gumi lesz. Ha biztosra akarsz menni, akkor vágj ketté egy tesztpéldányt, amikor már jónak tűnik. Amikor elkészült, megsóztam, és olajon kicsit megfonnyasztott bébispenóttal meg a korábban elkészített saláta maradékával pusztítottuk el egy részét.

A többit először apróra vágtam, természetesen a sült baconnal és a járulékos kis rozmaringlevélkékkel együtt.

Majd a mixerben krémesre csapattam. Ha nem teljesen homogén állagú a végeredmény, az csak jót tesz neki, ez nem bug, hanem feature.

Majd összekevertem némi krémsajttal és majonézzel, hogy kenhető állapotú legyen, ez négy csirkemájra volt nekem 3 ek krémsajt és 2 ek majonéz. Kicsit még sóztam, borsoztam, és egy esztétikus rozmaringhajtással tálaltam. Ha nem szénhidrátszegény a konyhád, pirítóssal is isteni, nálam az uborkakarika volt a hordozóanyag.

Mint a hozzávalókból is kitűnik, ha szénhidrátszegény majonézt választasz hozzá, akkor ez a recept abszolút a ketogén diétába illeszthető – ráadásul a nem diétázó környezeted is ugyanolyan lelkesen fogja befalni.

Egy adagra nekem a következő számok jöttek ki Myfitnesspalon:

Kalória : 226

Zsír: 18 g

Szénhidrát: 2 g (Ugggye hogy? Juhé!)

Fehérje: 13 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k