Laktózmentes “körözött” kölesből

Imádod a körözöttet, de le kell mondanod a tejtermékekről? Próbáld ki ezt a kölesből készült hamis körözöttet, ami megtévesztésig olyan állagú és ízű, mint az eredeti!

Bár a köles itthon nem annyira elterjedt, mint a rizs, a világ sok helyén ugyanolyan gyakorisággal és sokféleképpen feldolgozva fogyasztják. (De még mindig többet fogyasztjuk, mint például az USA-ban, ahol sok cikk úgy kezdődik, hogy “Tudom, hogy a kölest csak madáreledelként ismered, de van egy elképesztő hírem! Te is megeheted!”) A köles szénhidráttartalma, mivel gabona, alapvetően magas, de emellett több jótékony hatása is van: jó minőségű fehérjeforrás, tele van vitaminokkal és hasznos aminosavakkal, és emellett gluténmentes is. Mostanában egyre többen választják túróhelyettesítőként is, ha egészségügyi vagy etikai okokból nem szeretnének tejterméket fogyasztani. Ha rákeresel a neten, találhatsz túrógombóc és túrórudi recepteket is kölesből 🙂

Én persze nem meglepő módon a fermentálós közösségben találkoztam a túrópótló kölessel, és rögtön izgatni kezdte a fantáziám. Fermentálással az “előemésztését” is segíthetjük, sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a szervezetünk, a hasznos tápanyagokhoz is jobban hozzáfér, plusz a laktobacik némileg a szénhidrátot is bontják. De ami emellett még izgalmas, hogy a fermentált köles kap egy érdekes, egyszerre sörös-sajtos illatot és ízt, amit aztán körözöttnek elkészítve is megőriz. Fermentálással ugyan immun- és bélrendszererősítő laktobacik is termelődnek, ezek jórésze viszont elpusztul az utána történő hőkezeléssel. Amúgy a fermentálás részét el is hagyhatod, ha nem akarsz vele bíbelődni, de szerintem nagyon szórakoztató eljárás 🙂 (Tudom, tudom, én fermentálás-függő vagyok)

A fermentálás szakasza:

Felforraltam 1 liter vizet, kevertem hozzá 1 ek jódozatlan sót, majd hagytam szobahőmérsékletűre visszahűlni. Kimostam egy befőttesüveget alaposan, és hagytam úgy megszáradni, hogy a szája már nem érintkezett semmivel. Majd 1,5 bögre kölest alaposan átmostam 5-6-szor meleg vízben, és a befőttesüvegbe töltöttem. Felöntöttem a visszahűlt vízzel, hogy kb csak egy-kétujjnyi hely maradjon a víz szintje és a kupak belseje közt. Jól lezártam, egy kis tálcára tettem, és szobahőmérsékleten hagytam 4 napot fermentálódni. Így néz ki a végén:

A kis tála mindenképp kell alá, mert némi víz ki fog belőle folyni – ráadásul sziszegő hanghatások közepette, de ez teljesen normális 😀 (A sziszegésről fel is tettem egy kis videót az Insta Storyjaim közé, illetve highlights-ba, ott meg tudod fülelni.) 4 nap után óvatosan kinyitottam (érdemes a konyhapulton, hátha még folyik ki egy kis víz). Itt fogsz találkozni egy érdekes, sajtos-sörös illattal, az is teljesen normális 😀

Ilyen a köles, kiszedve fermentálás után:

Na és innen jön a készítés második része, ami fermentálás nélkül is ugyanígy történik:

Kiszedtem a befőttesüvegből 1 cup kölest (ha nem fermentálod előtte, akkor csak moss át alaposan 5-6-szor meleg vízben egy bögre kölest), hozzáöntöttem duplaannyi vizet, és közepes lángon puhára főztem (kb 20 perc alatt, de érdemes néha ellenőrizni). Ha megpuhult, utána felhasználhatod így magában köretnek, vagy salátába keverve (mitha kuszkuszos salátát készítenél). A körözötthöz a főtt köles felét összeturmixoltam, összekevertem a másik felével és annyi extra szűz olivaolajjal, hogy krémes állagú legyen. Adtam hozzá sót-borsot, őrölt köménymagot és füstölt pirospaprikát. A fermentált köles sajtos-sörös karaktere még inkább ráerősít a körözött-fílingre, így ízre és állagra is meglepően hasonló lesz! Karakteresebb ízvilágú olajjal is kísérletezhetsz, csak annak az íze elviszi annyira az összhatást, hogy kevésbé emlékeztet majd a körözöttre – de persze attól még finom lehet! Tibidabo pékséges gluténmentes ciabattát pirítottunk hozzá, még frissen-melegében megkentük vele, és zöldhagymát karikáztunk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k