Kultúrák találkozása: tahinis-tkemalis céklakrém

Nyugi, ez nem egy horrorfilm kelléke, hanem egy téli szuperzöldség és grúz szuperszósz egy tálkában!

A cékla áldásos hatásai közismertek, vashiányos kismamáktól kezdve a fogyni vágyókig és az immunrendszer megerősítésén fáradozókig mindenkinek ajánlott. Ezért, habár a szigorú keto diétába nem fér bele nagy mennyiségben (10 g CH/100 g), időről időre fogyasztani szoktam, a low carb diéta részévé simán meg lehet tenni. A tkemali pedig egy klasszikus grúz szósz, cseresznyeszilvából készül, fokhagymával, koriandermaggal és borssal. Mi Grúziából hoztuk, és nemrég rábontottunk, úgyhogy gondoltam, a céklakrémbe is teszek, hogy 1. a tkemali édes-savanykás íze kikerekítse a cékla ízeit, 2. és hogy ne romoljon ránk. Szóval ez egy olyan recept lesz, amit nem biztos, hogy meg tudsz oldani a sarki kisbolt kínálatából, bár lehet, hogy az orosz delikátokban lehet kapni 🙂

Szóval egy nagy fej céklát alaposan megmostam, megsikáltam, alufóliába tettem, és mielőtt bebugyoláltam volna, még meglocsoltam két ek olivaolajjal. 220 fokon 45 percig sütöttem. Majd meghámoztam, és a turmixgépben homogénre pürésítettem 2 ek tahini krémmel, 3 ek mascarponéval, 2 ek tkemalival, sóval-borssal. Mivel az alapíz kicsit édeskés a céklától és a tkemalitól, ezért érdemes kóstolni és újrasózni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.