Gyors mediterrán halpástétom

A bacalhau, avagy tőkehal a portugál konyha egyik alapeleme. Én meg a Lisszabonból szuvenírként kapott tőkehalkonzervet mágikus kincsként őrizgettem, egészen mostanáig.

A portugálok elképesztő módon tudják felhasználni a tőkehalat, anno amikor jópár éve kint voltam, bámulatos pékáruk voltak tőkehalpástétommal töltve, vagy eleve az apró haldarabkák a tésztába voltak keverve, de ezeket az emlékeket a diétán lévő agyam próbálja egyelőre egy kis hátsó sublótba berakni. Ezt a csodás csomagolású tőkehalkonzervet még Ádám hozta, amikor visszatért a lisszaboni félmaratonjáról másfél éve. Keretes szerkezetű történet lévén, a végén ő is improvizálta belőle ezt a halpástétomot, mert én hajlamos vagyok a különleges hozzávalókat, alapanyagokat addig őrizgetni, hogy majd A Tökéletes Recepthez használom fel őket, míg a végén rámromlanak 🙁 RIP, rengeteg kidobott finomság 🙁 Ez a konzerv is már kétszer költözött velem.

És persze lusta hétvégi este lévén csakis olyan komponenstársak kerültek mellé, amik a hűtőnkben akadtak, nehogy ki kelljen mozdulni bármiért is az 50 méterre lévő kistescóba. Így a kiindulási pontunk a maradék tejföl, maradék szardella, maradék majonéz és a száradás szomorú útján épphogy csak nekiindult lime voltak.

Így néz ki a tőkehalkonzerv belseje, nyami, igazából enném magában is:

Az összes tőkehalat, 3 kis szardella tekercset, 6 kis kapribogyót, fél pohár 20%-os tejfölt és 2-3 evőkanál majonézt összeturmixoltunk, 1 tk frissen facsart limelével és frissen őrölt borssal ízesítettük. A majonéz itt is a 70%-os, relatíve szénhidrátszegény Heinz. A sós olajban eltett szardella miatt külön nem kell sózni. Tálaláshoz egy vékony limeszelettel és pár kapribogyóval díszítettük, és bármilyen meglepő, de uborkakarikákkal ezt is tökéletesen lehet enni. 😀

A számai nagyjából közelítenek a ketogén diéta javasolt makro arányaihoz, mégpedig eképpen:

Kalória: 249

Zsír: 23 g

Szénhidrát: 2 g

Fehérje: 10 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.