Gombakrém erdei gombából

Avagy a kezdő gombatanfolyamos kalandjaink tovább folytatódnak!

És igen, aki követte az előző részt, az már sejtheti, hogy ezúttal több sikerrel jártunk 😀 Most volt a gombatanfolyam második gyakorlati órája, ami abból állt, hogy mindenki maga kóborolt az erdőben, gombák után kutatva, a végén pedig összegyűltünk, mindenki kiterítette, amije volt, az oktató pedig róluk is, illetve a jellegzetes kísérőnövényekről is magyarázott. No és persze mindenkinek leellenőrizte a gyűjtését, és ha mindegyik ehető volt, akkor lehetett hazavinni 🙂

A következő recept elkészítése 6 óránkba került, pedig a világ legegyszerűbb receptje, ennél már csak a pohár langyos vizet könnyebb elkészíteni.

Tehát:

1. Menj ki a gombatanfolyam gyakorlati alkalmára, ami egy Budapesthez közeli erdősávban tartanak.

2. Tévedj el közben, mert a Waze valamiért gigakátyúkkal borított úttalan utakon akarja letesztelni az autód új gumiját, amit az előző, defektbe fulladt gombászás után vettetek.

3. Gyűjts két és fél órán keresztül gombákat, próbáld meghatározni őket.

Na ez például micsoda?

4. Hallgasd végig a tanárbácsi okítását, és ellenőriztesd vele a gombáidat, hogy ehetőek-e, és jöjj rá, hogy a gombák felét rosszul tippelted meg.

A kis gombásztanfolyamos csipetcsapat elég szép gyűjtést hozott össze 

Ezek kerültek a kosárkánkba: nemezes tinóru, porhanyós gomba (abból vagy 20 db), nagy őzlábgomba, rozsdás szárú fülőke. Illetve szedtünk még büdös galambgombát és piruló galócát is (ami a neve ellenére feltételesen fogyasztható), de azoktól búcsút vettünk.

5. A gombákat óvatosan mosd meg, szét ne törjenek, apróra vágva pirítsd őket kókuszolajon 10 percig, adj hozzájuk pár csepp szarvasgombás balzsamecetet, keverd össze natúr Philadelphia krémsajttal és egy evőkanál extra szűz olivaolajjal, jócskán sózd-borsozd meg, a tetejére tegyél pár levél bazsalikomot.

A kedvenc aldis fehérjekenyeremre kentem (3,5 g CH/szelet), Ádám egy tortillát kent meg vele. És hogy milyen lett? Isteni illatos-fűszeres, pedig ugye még nem is a sztárgombákból készült, de mégis – össze se lehet hasonlítani egy egyszerű boltban kapható csiperkéből készült krémmel.  Ahogy szagolgattuk az oktatáson meg főzés alatt a gombákat, olyan volt, mint beszabadulni egy niche parfümboltba, és végigszagolni egymás után vagy 20 különféle parfümöt. Tömény, árnyalt és bódító szagok. Nekem igazából még a büdös galambgomba szaga is tetszett,  a jelzésértékű elnevezése ellenére 😀

A maradék egy részéhez főztem ki egy adag teljes kiőrlésű spagetti tésztát, és összekevertem 3 evőkanál gombakrémmel meg egy fél marék frissen aratott bazsalikommal, Ádám pedig boldogan eltette másnap ebédnek. (Én pedig hős voltam, és nem csábultam el a tésztára!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k