Currys-gyömbéres gombakrém erdei gombából

Mi speciel örültünk az őszindító esőnek, mert az csak egyet jelenthet: sok-sok gombát! És az pedig a legújabb kedvenc gombakrémünket jelenti.

Ezt a currys-sokfűszeres gombakrém csapatmunka volt: Bence barátunk receptjéből Ádám készítette, én meg rátettem az internetre 😀 A tegnapi gombászásunk ugyanis sokszínű eredményt hozott, őzlábgombával, barna csengettyűgombával, fenyőtinoruval és májgombával (ezt tejbe áztattuk, és egy másik recepthez használjuk majd fel). Találtunk még sokféle szépséget, de azokat – kevésbé ehetőek lévén – a helyükön hagytuk. Amúgy a gombabevizsgáló bácsi megdicsért minket, és még gombás könyvjelzőt is kaptunk 😀 😀 Engem 35 évesen is lehet ilyenekkel motiválni!

Szóval ez lett a legutóbbi gyűjtés:

Namármost. Ha tinorut szedtek, készüljetek fel lelkiekben arra, hogy a recept legmacerásabb része a gomba tisztítása lesz. Nemcsak a nyákos, ragadós kalapbőrt kell lehúzni, hanem a kalap belsejének a spóratartó szivacsos részét is, különben nyálkássá, takonyszerűvé teszi az ételt. Az őzlábnak pedig csak a kalapját használtuk most fel, a szárát apróra vágva kiszárítottuk 3 óra alatt az 50 fokos sütőben, jó lesz később levesekbe és ragukba.

Hozzávalók a gombakrémhez:

  • vegyes erdei gomba (nem mértem le a nettó súlyt, kb fél kiló lehetett)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cm hosszú friss gyömbér
  • 2 tk curry paszta
  • majoránna
  • tejföl
  • vaj
  • olivaolaj

A gombákat felaprítottuk. Olivaolaj és vaj keverékében megpirítottuk a curry pasztát, majd rádobtuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért. Pirítottuk még pár percig, majd rákerült az apróra vágott gomba is. Sok gombának kell egy 15-20 perces hőkezelés, hogy könnyebben emészthetővé váljék, ez kábé jelen esetben is pont elég idő volt arra, hogy megpároljuk, és elfőjje a fölösleges levét. Szórtunk rá bőven sót, borsot és majorannát, a végén pedig bekevertük zsíros tejföllel – annyival, hogy krémesen kenhető legyen. Majd az egészet homogénre mixeltük a turmixgépben. Lehűtve, kenyérrel (esetemben: szénhidrátszegény fehérjekenyérrel) isteni! Még a hétfő reggeleket is bearanyozza az erkélyen, a langymeleg szeptemberi napfényben elcsipegetett gombakrémes kenyér. Ilyenkor mindig el is határozzuk, hogy többször kéne felkelni korábban, hogy normálisan tudjunk együtt reggelizni <3

Update!! Közben megérkezett a Pilisbe a vargányaszezon, így várakoztak ránk a kis ízletes vargánya gombák:

A végén már rohanni kellett vissza, hogy időben odaérkezzünk a gombaszakértőhöz (Fény utcai piac, mindennap 8-tól 17 óráig, INGYENES, szóval a gombászol, ne ezen a körön spórolj), mondtam Ádámnak, hogy most már csak akkor hajolok le vargányáért, ha közvetlenül az út szélén terem, és hatalmas nagy, erre két perc múlva már ez volt a helyzet:

És összesítve ez lett a tegnapi gyűjtésünk (ebben nincs benne az a bő fél kiló, amit hazafele menet lepasszoltunk kispajtásoknak):

Ez kábé 3,5 kiló volt, és mivel fejenként napi 2 kg a limit, amit el lehet hozni az erdőből, szóval ügyesen be is lőttük. És naná hogy megcsináltuk ugyanezt a gombakrémet, csak most ízletes vargányából – mondanom se kell, teljesen más íze lett így!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k