Baconös kovászosuborka-krém

A kovászos uborkát mindenki szereti, de általában mégiscsak kísérőnek eszik krumplistészta vagy hekk mellé. Most az övé a főszerep ebben a szénhidrátszegény kencében!

Van egy örök harcom a piaci árusokkal, miszerint én nem kérek zacskót, mert vászontáskába vagy hozott dobozba tenném a szajrét, ők viszont sajnálják szegény kiskisasszonyt, hogy összekoszolja a táskáját, és tuszkolnák dupla zacskóba a zöldségeket. Ehhez képest most a savanyúságos néni nemcsak hogy szó nélkül mérte ki a saját dobozomba a koviubit, de a levét csak azután öntötte rá, hogy lemérte a súlyát, így pluszban kaptam ajiba az immunerősítő üccsit. Szóval a savanyúságos néni az új kedvencem a Fény utcai piacon <3

És hogy miért is csodás a kovászos uborka, amellett, hogy finom? A fermentált ételek (mint a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka) jótékony hatásairól sokat lehet olvasni: az erjesztés során olyan jótékony baktériumokkal lesznek tele, amik segítik az emésztőrendszer működését, és az immunrendszert is erősítik. Ja és a bacik a szénhidrátot is lebontják, úgyhogy könnyebb megemészteni őket. A levét is érdemes önmagában inni néhanapján, segít a másnaposságon vagy az edzés utáni regenerálódásban.  Az előbbiekből már sejtheted, hogy a kovászos uborka ketobarát is: sokan fogyasztják köretként vagy nasiként, hiszen szénhidrátszegény, felpörgeti az anyagcserét, és elősegíti a fogyást. (Nagy mennyiségben viszont nem ajánlott, ha magas vérnyomásod vagy gyomorpanaszaid vannak.) És persze magadnak is egyszerűen elkészítheted, kiváló nyári rituálé, nálunk ez sajnos most kimaradt.

A kovászosuborka-krém hozzávalói a következők:

  • 6 db közepes kovászos uborka
  • 2-3 ek kovászosuborka-lé
  • 2 doboz natúr Philadelphia sajtkrém
  • 2-3 ek 20%-os tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 4 csík bacon
  • só, bors

A kovászos uborkát apró kockákra vágtam, a felét mixerrel pépesre aprítottam. Összekevertem a pépet és a darabos ubikat a levével, sajtkrémmel és a tejföllel – a fenti adagok csak hozzávetőlegesek, attól függően érdemes finomra hangolni, hogy mennyire karakteresre akarod a krém ízét. Hozzákevertem a felaprított kaprot, sok sót és borsot. Kisütöttem a bacont serpenyőben, felaprítottam, és a krémhez kevertem. A tetejét baconcsíkkal és egy kis kaporral díszítettem.

Természetesen bacon nélkül is finom, akkor teljesen húsmentes. Használhatod mártogatósnak, szendvicskrémnek, hús mellé köretnek vagy szósznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.