Télre hangoló tejszínes gombaleves
De még milyen! Ha fűszeres, melengető levesre vágyunk ebben a hidegben, akkor ez csodás választás. Ja és mondtam már, hogy kalóriaszegény?
Tudom, tudom, hol vannak még az Igazi Januári Mínuszok… De én már agyban átálltam téli üzemmódba, és tél = levesek. Úgyhogy jöjjön az egyik kedvenc alapanyagom, a gomba! Hozzá egy kis tejszín, bacon és …fahéj? Naná!
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba
10 dkg szárított vargánya vagy más erdei gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
150 ml tejszín, minél zsírosabb, annál jobb
4 dl alaplé / 1 húsleveskocka 4 dl vízben feloldva
2 evőkanál kókuszzsír
1 kávéskanál osztrigaszósz
1 kávéskanál Worcestershire-szósz
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 szem kardamom
fél kávéskanál őrölt koriander
só, bors
A gombát felaprítottam, a szárított gombára másfél deci forró vízet öntöttem, hogy szépen csinosan felszívja magát. A vöröshagymát megfonnyasztam kókuszzsíron, átforgattam röviden az apróra vágott fokhagymát is, majd ráöntöttem a gombát. Rászórtam a fűszereket, amitől rögtön tébolyító illatba burkolózott az egész konyha, felöntöttem az alaplével, beleöntöttem a szárított gombát is, és puhára pároltam. Amikor kész lett, botmixerrel krémesre turmixoltam, majd a tejszínnel együtt egyet még rottyantottam rajta. Et voilá, ahogy a művelt angol mondaná!
Nos, mint a ketogén diétában jártas olvasók rögtön kiszúrhatták, a szigorúan vett keto diétába például csak kis mennyiségben fér bele a hagyma, és a szószok is eléggé szürke zónába tartoznak. Úgyhogy ha még inkább vissza akarod vágni a szénhidrát-tartalmát, akkor érdemes a hagymát is elhagyni, és a szószokból is olyat választani, amiknek alacsony a CH-tartalmuk. (Amiket én használtam a recepthez, mindketten 17 g/100 ml-esek.)
Gyengéden meghintettem még a biztonság kedvéért ropogósra pirított baconnel. A végeredmény: boldogság, mélytányérban.
A Myfitnesspal segített nekem a matekban, ez alapján egy adag tápanyagtartalma a baconchips nélkül:
Kalória: 194
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 7 g
Fehérje: 12 g