Gombapaprikás szénhidrátszegényen

Egyszerűen IMÁDOM a gombát. Ha éhesen rongyolok be a boltba, mindig az az első, amit letépek a polcról (jó, egy kicsit azért is, mert ahova járok, ott a zöldségszekció van közvetlenül a bejárat után).

Szóval úgy rá voltam már kívánkozva egy klasszikus magyaros gombapaprikásra, paprikásan, tejfölösen, nokedlivel. Úgyhogy kipróbáltam, milyen lenne kicsit a szénhidrátszegény és ketogén diétához illeszkedve elkészíteni.

Hozzávalók:

fél kiló laska és csiperke vegyesen

1 fej vöröshagyma

2 ek kókuszzsír

1 ek kókuszliszt

1 dl 30%-os tejszín

pirospaprika

1 csokor petrezselyem

Nokedlihez:

3 tojás

2-3 ek kókuszliszt

Salátához:

madársaláta

extra szűz olivaolaj

Feldaraboltam a gombát.

Kókuszzsíron pirítottam egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd röviden átforgattam benne a pirospaprikát is, de épphogycsak, nehogy megkeseredjen. Ezt követte a feldarabolt gomba és egy maréknyi erdei gomba a mélyhűtőből (egészen pontosan az, ami a fejléc képén is szerepel). Felöntöttem egy bögre vízzel, sóztam, borsoztam, és egy fél csokor aprított petrezselymet utánaküldtem. Aztán fedő alatt magára hagytam, intim magányban puhulni.

Eközben jött az alternatív nokedli készítésének ideje. Na hát ez annyira alternatív lett, hogy tuti nem Kispált hallgatott anno, hanem punkot. De hogy ezt hogyan is képzeltem el:

1. még véletlenül se néztem utána egyetlen vonatkozó receptnek sem, gondoltam, megoldom okosba

2. összekevertem 3 tojással sót és annyi kókuszlisztet, hogy jól szaggatható legyen a végeredmény. Alább a szénhidrátszegény konyha yin-yangja:

Itt egész pofásnak tűnt, állagra is:

Majd villával a lobogó vízbe szaggattam. Na itt már nem hozta a klasszikus nokedliséget, kissé amorf állapotú bucikat szedtem ki a vízből, és forgattam meg még azon melegében egy evőkanál kókuszzsírban.

Mindeközben a gomba is megpuhult, úgyhogy egy evőkanál kókuszliszt és kábé 1 dl sűrű, 30%-os tejszín segítségével be is sűrítettem. Igazából a kókuszliszt nem is feltétlenül hiányzik belőle, de szerettem volna így is kipróbálni, hogy jó sűrű szaftja legyen.

Végül egy nagy marék madársaláta kísérte a koprodukciót, jó minőségű extra szűz olivaolajjal és borssal meghintve. A nokedli egy kissé tojásízű volt, de amúgy állagra megteszi, ha valakinek hiányzik a klasszikus értelemben vett köret a kaja mellől. Nálunk is elfogyott, de igazából csak a salátával is teljesen okés lett volna. A gombapaprikás meg hozta a klasszikus ízeket ❤

És akkor mondom a szép kis számait, a nodeklistül, salátástul, olivaolajostul, (a fenti mennyiségek 4 adagra elegendők):

Kalória: 223

Szénhidrát: 5, azaz ÖT g! WOW

Zsír: 17 g

Fehérje: 10 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.