Hamis Mac & Cheese

Az amcsiknál az egyik legnépszerűbb kaja a mac & cheese, avagy makaróni, rengeteg sajtszósszal. Persze mint (majdnem) mindennek, ennek is van egészségesebb verziója! Meglepő módon a karfiol játssza benne a főszerepet.

Kit akarsz átverni egy nyomorult karfiollal? – kiáltasz fel most, ha a karfiolgyűlölők táborába tartozol. De azt kell, hogy mondjam, a pirított, fűszeres karfiol köszönőviszonyban sincs a szétfőtt, íztelen változattal, ahogy gyakorta találkozni vele. Tényleg, kevés dolgot utálok jobban, mint a sarki menzán is kapható, egyedüli szénhidrátszegény köretként szereplő “párolt zöldséget”, ami általában a “fagyasztott, majd szanaszét főzött rostszörnyeteg” eufemizált formája 😀

No de elég a hőbörgésből, vissza a recepthez! A karfiol a keto / szénhidrátszegény diéta egyik aduásza, ami sokoldalúan elkészíthető és ízesíthető – ez pedig az egyik kedvenc receptem belőle.

Hozzávalók:

  • Fél fej karfiol, rózsáira szedve
  • 2 tk currypor
  • Olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 2 ek mascarpone
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 1 ek tejszín
  • 2 ek mandulatej
  • só, bors

A mostani változat úgy készült, hogy egy főzésből megmaradt fél fejnyi főtt karfiolt rózsáira szedve, egy épphogy megolajozott serpenyőben, currypor kíséretében megpirítottam. De amúgy a főzés részét teljesen meg is spórolhatod: tedd a karfiolrózsákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg egy kis olajjal, és szórd meg curryvel, és előmelegített sütőben süsd pirulásig, néha megforgatva. Nagyon gyorsan megvan, arra vigyázz, hogy nehogy odakapjon. Isteni finom, ízletes lesz így, én magában is szoktam tolni, saláta részeként, vagy megszórok vele egy szelet megvajazott szénhidrátszegény kenyeret.

A sajtmártáshoz gőz fölött megolvasztottam a vajat, belekevertem a többi hozzávalót, jócskán sóztam-borsoztam, és pár perc alatt sűrűre főztem. Ha hígnak érzed, adj még hozzá reszelt sajtot, hisz az ugye soha nem árthat. Majd meglocsoltam a sajtszósszal a pirított karfiolt, és egy gyors fotózást követően be is pusziltuk 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.