Grúz mentás-chilis sajttekercs

Ha vidéki rokonlátogatóban vagy lagzin te is mindig a házilag készült sajttekercsre mész rá, akkor a grúz gebjaliát imádni fogod. Végül is érthető: sajttekercs chilivel, mentával és tejfölös szószban úszva.

A grúz vacsoraest másik nagy kedvencének a gebjalia bizonyult, mi is véletlenül kétszer készítettük el tesztfőzésre 😀 Ennek egy kicsit macerásabb a receptje, mint a nemrég ecsetelt zöld ajika szósznak, de ha van egy ráérős pár órád, amikor elfog a vágy, hogy úgy pepecselnél könyékig olvadt sajtban tapicskolva, akkor ez a te recepted! Meg akkor is, ha kóstoltad már Grúziában vagy az óbudai Aragvi grúz étteremben, ahol szintén az állandó étlapon szerepel, és soha-soha többé nem tudod kiverni a fejedből. Az Aragviba amúgy is érdemes ellátogatni, autentikus grúz kaják vannak, jófej főpincér, szürreális, a kilencvenes évekből itt maradt belsőépítészeti megoldások és tehetős, fukszosbundás orosz vendégek. Ha már oroszok: a recepthez szükséges sulguni sajtot is orosz delikátüzletekben tudod beszerezni (előre figyelmeztetlek: bármelyik orosz boltba is mész be, csak akkor nem néznek rád a szőke kasszáshölgyek megvető undorral, ha te is oroszul szólalsz meg, és veszel legalább fél kiló füstölt makrélát). Egy blogbejegyzésben olvastam, hogy az itt élő grúzok sulguni híján az Anikó sajtot szeretik a leginkább. Nem tudom, hogy az Anikó sajt hogy viselkedne ebben a receptben, de szerencsére mi be tudtunk szerezni sulgunit. Így néz ki amúgy:

Hozzávalók :

  • 40 dkg sulguni sajt
  • 0,75 l tej
  • 1 csokor menta
  • 1 pohár tejföl
  • 10 dkg ricotta
  • 1 tk chili paszta

Először vágd apróra a mentát, majd törd össze mozsárban a chilivel és sóval. Érdemes ezt a következő műveletsor előtt előkészíteni, mert utána már nem nagyon lesz rá időd. Majd öntsd a tejet wokba vagy egy széles, mély lábosba,  melegítsd fel, hogy forró legyen, de még nem szabad forrnia. A sulguni sajtot kockázd vékony szeletekre, lehetőleg 3 mm-nél nem vastagabbra, hogy hamar felolvadjon. Öntsd a forró tejbe, fakanállal ellenőrizd, hogy mennyire olvad. Érdemes résen lenni, mert csak egy pár mágikus pillanat, amikor már megolvadt annyira, hogy össze lehet szedni egy labdaccsá fakanállal, de még nem nyúlik nagyon – na akkor kell gyorsan kiszedni. Ha elmulasztod a pillanatot, amikor még egyben ki lehet venni a sajtgömböt, és túlolvasztod, akkor egy szűrő segíthet a dolgon. 

Lapogasd ki gyúródeszkán kézzel vagy sodrófával vékonyra, de ne túl áttetszőre, mert akkor könnyed lyukad és szakad. Egy kicsit hagyd dermedni, kb 5-10 percet, ezalatt kend meg a mentás keverék felével. Majd tekerd fel tekercsbe, és rakd olyan edénybe, amiben majd rá lehet önteni a szószt is, hogy elfedje. A megmaradt tejet keverd össze a tejföllel és ricottával, és mehet bele a maradék mentás szósz is. Öntsd rá a sajttekercsre, hogy ellepje, és legalább egy éjszakát hagyd pihenni. Tálaláskor karikázd fel, és tálald egy kis szósszal és pár friss mentalevéllel.

A sulguni sajt képe innen származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.