Cukkinis-kókuszos csirkecurry
Gyors, egyszerű és őrült finom megoldás, ha fehérjére és egzotikumra van szüksége a szervezetednek.
Imádom a curry minden formáját, és ha az ember egyszer betáraz a fűszer alapanyagokból, akkor utána bármikor gyorsan össze lehet dobni! A curry-s csirke nekem alapból megkívánná maga mellé a főtt rizst, de most a diétázás jegyében elhagytam. És hogy mi volt helyette a köret? Semmi! Egybefőztem rengeteg cukkinivel, és így nem is hiányzott hozzá más.
- 3 egész kifilézett csirkemell
- 3 fej vöröshagyma
- 1 nagy cukkini
- 3 dl házi paradicsompüré
- 2 ek currypaszta
- gyömbérpor
- kurkuma
- egész római kömény
- fokhagymapor (vagy apróra vágott fokhagyma)
- 1 dl tejszín
- 2 ek kókuszreszelék
- pár szál friss koriander
Az alapanyagok mennyiségénél ismét a Szofi Mamma tempó érvényesült, azaz éhesen kezdtem el főzni, nyilván megint ezt ettük két napig. Kókuszzsíron üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, majd fehérre pirítottam ugyanabban a wokban, a hagymára rátéve az egész, kifilézett csirkemelleket. Amikor kifehéredtek, rászórtam 2 kávéskanál római köményt, azzal is átkevertem még egy kicsit, majd felöntöttem a házi paradicsompürével. Elkevertem benne a curry pasztát, megfűszereztem 2-2 kávéskanál gyömbér- és fokhagymaporral, kurkumával és egy kis sóval-borssal. Rátettem a fedőt, közepes lángon főztem tovább, majd amikor a csirkemell egésze megpuhult, belekevertem egy kockákra vágott cukkinit, és még azzal együtt is főztem 2-3 percet. A végén még egyszer felforraltam 1 dl sűrű zsíros tejszínnel, és beleküldtem a 2 evőkanál kókuszreszeléket. Ez egy kicsit besűrítette a szószt, és még egzotikusabb ízt kölcsönzött neki. A végén pedig szórtam rá egy kis frissen aratott koriandert a párkányon növő példánykáinkból.
Szemfüles olvasóinknak feltűnhetett, hogy ráadásul ez egy mosogatásbarát recept: csak egy vágódeszka és egy wok volt az összes mosogatnivaló a konyhai ténykedésem után. A csirkemellek nyilván gyorsabban megpuhulnak, ha nem egészben, hanem felkockázva kerülnek a wokba, így viszont a csirkemell belseje pont kellemesen szaftos és omlós lett. A curry pasztát valamelyik ázsiai fűszerboltban vettük fél kilós kiszerelésben, hűtőben tárolva sokáig kitart, és szuperül feldobja ezeket a kajákat. A sűrű szósz és a cukkini pedig csodás kísérői voltak a csirkemellnek. Így történhetett az, hogy a képen látható adag 80%-a az éhes gasztroblogger martalékává is vált a fotó elkészültét követő 10 percben. Meg valószínűleg azért is, mert edzés után a kis habtestem igényelte a fehérjét, ebben pedig volt bőven 😀
A számai 1 adagra számolva (a fenti recept kábé 4 személyes volt):
Kalória: 389
Zsír: 25 g
Szénhidrát: 7 g
Fehérje: 34 g