Bárány a jászolban

Méghozzá cukkinijászolban! Gyors és könnyű vacsora, közel-keleti beütésekkel.

A Karinthy Frigyes úti szír hentes üzlete Ádám egyik fix zarándokhelye, a frissen darált bárány és a kajmak legmegbízhatóbb forráshelye, fizetésünk egy szabad szemmel látható hányadának elnyelője. Az alábbi recepthez is tőlük szereztük a bárányt.

A recept a legegyszerűbb: 2 hatalmas (vagy 3 kisebb) cukkininak kivájtuk a közepét, kis csónakokat készítettünk belőlük. Olajon dinszteltünk 1 fej vöröshagymát, majd megpirítottunk rajta kábé 40 dkg darált bárányhúst. Amikor már pirultabb, akkor hozzáadtuk a cukkini kikapart közepét is. Sóztuk, borsoztuk (jócskán!), tettünk hozzá egy kis kurkumát, chilit és egy kis sumacot, amit Ádám még Iránból hozott, de már itthon is több helyen elérhető. A sumac klasszik közel-keleti fűszer, ránézésre olyan, mint a pirospaprika, kicsit fanyarkás, savany alapízzel, és remekül felerősíti a többi ízt, főleg húst és hummuszt ízesítenek vele.

Szóval megtöltjük a keverékkel a cukkiniket, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és lefedjük alufóliával. Mehet be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 20 percig sütjük. Majd levesszük az alufóliát, szórunk rá reszelt cheddar sajtot, és addig csapatjuk tovább, amíg a sajt szépen megpirul, ez kábé 10-15 perc.

A kis jászol számai (a fenti mennyiségekkel 3 adag jön ki belőle):

Kalória: 497 (a bárányhúsnak meglepően magas a kalóriaértéke! sokkoló)

Szénhidrát: 6 (ezt viszont a cukkini dobta meg, de még így is csodás)

Zsír: 40

Fehérje: 29

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.