Toros káposzta

Mi történik, amikor a klasszikus magyar konyha találkozik a keto diétával? Hát például egy nagy lábos toros káposzta történik!

Mit nekünk mindenféle egzotikus és másik földrészről származó superfood, gigantikus ökolábnyomú avokádó és chiamag, amikor itt a savanyú káposzta! Tele van vitaminokkal, jó hatással van a bélrendszerre és az immunrendszerre is. Úgyhogy ne csodálkozz, ha így tél végén már rákívánkozol! Érdemes magában, nyersen is enni belőle, mert a C-vitamin tartalmát fermentálás hatására nem, csak hőhatásra veszíti el némileg. (Jut eszembe: most beléptem egy fermentálós-savanyítós Facebook csoportba, úgyhogy készülhettek az ezen tematikájú lelkendezős posztokra :D)

Ez a klasszikus recept pedig annak a példája, hogy a magyar konyha prímán megfér a keto vagy szénhidrátszegény diétával, egyszerűen el kell hagyni a kenyeret vagy egy nagyon alacsony CH-tartalmú változatát kell enni hozzá. De megsúgom: meglepően kevés dologhoz fog a klasszik fehér kenyér hiányozni 🙂  Én a toros káposztához is hol eszem CH-szegény kenyeret, hol meg semmit, csak tejföllel tolom be, magában. (És ugyanígy vagyok a halászlével vagy a házi sült kolbásszal is!)

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1/2 ujjnyi vastag szalonna
  • 3 babérlevél
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • tetejére tejföl

A savamyú káposztát kicsit átmostam, feltettem némi borssal és a babérlevéllel főni annyi vízben, amennyi ellepi, kábé 3/4 órát főztem kis lángon. A szalonnát megpirítottam, amikor már zsírt eresztett, hozzádobtam a felkarikázott kolbászt és felkockázott vöröshagymát, azokkal is pirítottam fél percig, majd átforgattam benne a felkockázott húst, azzal is 1 percig pirítottam. Levettem a tűzről, átforgattam a pirospaprikával, eztán felöntöttem a 3/4-éig vízzel, sóztam-borsoztam, és puhára pároltam. Amikor a hús megpuhult, összeforgattam vele a lecsorgatott káposztát, összepirítottam még egy kicsit, és kész is volt. Tejföllel és szénhidrátszegény kenyérrel tálaltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k