Szemes fasírt szénhidrátszegényen

Nem kell ahhoz húsvét, hogy szemes fasírtot együnk, de valahogy mégis ilyenkor jut leginkább az eszembe. Persze ez a fasírt is szénhidrátszegény!

A hagyományos magyar húsvéti menü sokkal inkább barátja a szénhidrátszegény diétának, mint a karácsony. A szemes fasírt az egyik legjobb bizonyíték erre. Mert igazából az egész némi tojás és húsból áll, ami amúgy is mindennapi menü a ketogén diétában. Csak épp nem zsemlével kell felütni és zsemlemorzsába forgatni, mint a hagyományos verziót, de erre is van megoldás.

Megjegyzés, mielőtt lelkesen pontról pontra követed a receptet: én nagy lelkesen kitaláltam, hogy fürjtojásból készítem el, mert akkor milyen kis cuki gombócok lesznek belőle. Azt nem vettem figyelembe, hogy 22 fürjtojást megpucolni azért nem 5 perc, és némi türelmet igényel 😀 Szóval ha nem akarsz fürtojással bíbelődni vagy épp beszerezni, akkor sima tyúktojással is ugyanolyan jól működik persze.

Hozzávalók 22 fasírthoz:

  • 80 dkg darált sertéscomb
  • 2 tojás
  • 22 fürjtojás
  • 4 ek útifűmaghéj
  • 1 csapott ek currypor
  • só, bors
  • 8 szelet szeletelt bacon

A fürjtojásokat 10 percig főztem, majd amikor kihűltek, megpucoltam őket. Amíg hűltek, addig a darált húst összekevertem a 2 tyúktojással, az útifűmaghéjjal, a curryvel, sóztam-borsoztam. A fürjtojásokat egyenként begöngyöltem egy kis darab leheletvékony szeletelt baconbe. Nekem úgy jött ki, hogy egy csík bacon 3 tojáshoz volt elegendő. Majd a baconbe göngyölt tojáskákat egy-egy húspogácsa közepébe raktam, úgy hogy minden oldalról elfedje a darált hús. Olivaolajon közepes lángon sütöttem pirulásig, először fedő alatt, majd anélkül. Csemegeuborkával, fermentált zöldségekkel vagy a kapros-juhtúrós cukkinisalátával kiváló szénhidrátszegény lakoma, húsvétkor vagy akár a mindennapokban. Ti is szeretitek a klasszikus húsvéti kombinációkat máskor is enni?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.