Straight Outta Piac saláta

Avagy mit főztem, miután már megint éhesen mentem le a piacra vásárolni. Egy jól elsült improvizáció receptje következik!

Tudom, tudom, ennem kéne piacozás előtt, mert kissé már unalmas, hogy minden második poszt ezzel kezdődik 😀 És a kofák is egy kedves, higgadt, nyugodt Szofit ismernének meg, aki jóval kevesebb pénzt hagy ott náluk. Amúgy nagyon büszke voltam most magamra, kb 6000 forintot költöttem, ebből kihoztam háromféle fogást és összesen 12 adagnyi ételt. Igen, ezeket esszük még egy pár napig 😀 A receptben felbukkan egy kis hűtött rizs is, ez jóformán az egyetlen szénhidrátban gazdag eleme a salinak, szóval ha nagyon szigorúan veszed a CH-szegény diétát, akkor ezt hagyd ki belőle, és csodás lesz a makrója. Azért hűtött, mert azt több helyen olvastam, hogy a visszahűtéstől rezisztenssé alakul át benne a keményítő, azaz szimplán átmegy az emésztőrendszeren, és sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe. (Persze ettől még egy szigorú keto vagy paleo diétába nem fér bele.) A másik, amit most próbáltam ki először: főtt vajbabot adni a salátához, az nekem valahogy annyira megrekedt a klasszik főzelék/leves karanténban, hogy ha nem töprengtem volna most, hogy ugyan mit is kezdjek ennyi impulzusvásárolt vajbabbal, akkor soha nem jutott volna eszembe vegyessaliba rakni.

Írnám, hogy hozzávalók a salátához, de tartalmilag az lenne a korrektebb, ha csak egy konyhai Tinódi Lantos Sebestyénként azt jegyezném fel, hogy én ezeket használtam fel, mert ezek voltak kéznél, nyugodtan lehet vele variálni:

  • 2 filézett csirkemell
  • 1 kisebb cukkini
  • 10 dkg vajbab
  • fél fej jégsaláta
  • kb 1,5 pohárnyi hűtött főtt rizs
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 0,5 uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm-nyi gyömbér
  • 1 ek fenyőmag
  • 1 ek lenmag
  • szójaszósz
  • mákolaj
  • sütéshez kókuszzsír

Mutatom, alig fért a képre a sokféle hozzávaló (a kép foscsi, mert megint mobillal fotóztam, megint rossz esti fényeknél :D):

A rizst már korábban megfőztem, az 6 órát állt a hűtőben. A csirkemellet feldaraboltam, és bepácoltam: megforgattam a szójaszószban, és elkevertem vele az apróra vágott gyömbért és fokhagymát. Pár órára a hűtőbe tettem. Majd kókuszzsíron átpirítottam, és kevés vizet adva hozzá, fedő alatt, közepes lángon omlósra sütöttem. A cukkinit felkarikáztam, kókuszzsíron megpirítottam, majd ugyanabban a serpenyőben még röviden átpirítottam a fenyő- és lenmagot is. A vajbabot kevés vizen puhára pároltam. A többi zöldséget felaprítottam, és mint amikor a karmester a külön álló hangokat varázsolja egy szimfóniává, a zöldségeket és a csirkemellet egy tálban összekevertem, a végén a pirított magvakkal és egy kevés mákolajjal meghintettem.

És hogy mindebből mennyi saláta jött ki? Egész csekély mennyiség, olyan 6 adagnyi 😀 És persze ezt is hidegen ettük, a hűtőben remekül összeértek benne az ízek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.