Sokfűszeres töltött cukkini

A töltött cukkini nemcsak nagyon egészséges és alacsony szénhidráttartalmú, de ezzel a recepttel megmutatjuk, hogy tudsz  egy kis egzotikus csavart is belevinni.

A biryanit legtöbben mint indiai erősen fűszeres rizses egytálételt ismerik, azonban az indiai szubkontinens és úgy általában Dél-Ázsia számos muszlim konyhájában megtalálható, a neve is perzsa eredetű. Én a Lövőház utcai szír papánál ettem először (aki azóta szintén a keto diétát folytatja, és amikor húst kértem salátával, rögtön levágta, hogy én is, össze is pacsiztunk a töményen kavargó fahéjas-kardamomos fűszerszagban). Alapelemei a basmati rizs, valamilyen húsféle (leggyakrabban bárány vagy csirke) és az intenzív, karakteres fűszerezés. Persze mivel sokfelé népszerű, rengeteg verziója is létezik.

Az alábbi receptnek csak annyi köze van a biryanihoz, hogy egy klasszikus biryanihoz társított fűszerkombinációt használtunk hozzá, a húsos töltelék megmaradt részét pedig főtt basmati rizzsel pirítottuk össze, szóval némileg rokon jellegű kaját kaptunk. A töltött cukkinit is eheted rizzsel, vagy ha teljesen szénhidrátszegényen szeretnéd, akkor olívaolajjal meglocsolt salátával. A töltött cukkini amúgy Ádám keze munkáját dicséri, én megint csak a krónikás és fotós szerepét játszottam a történetben 🙂

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 fej vörös- vagy lilahagyma
  • 500 g sovány marha-sertés vegyes darált hús
  • só, bors
  • 1 tk Biryani fűszerkeverék (bolti vagy házilag elkészítve, lásd lentebb)
  • 1 dl tejszín
  • 2 db nagyobb cukkini
  • 20 dkg sajt

A biryani fűszerkeverékhez:

  • 1 rész őrölt koriandermag
  • 1 rész őrölt kurkuma
  • 1 rész őrölt fahéj
  • 1 rész őrölt fekete bors
  • 1 rész őrölt zöld kardamom
  • 1 rész őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Ha szeretnél házilag előállítani biryani fűszerkeveréket, akkor a fenti fűszereket keverd össze 1:1 arányban (pl mindegyikből tegyél bele 1 tk-lal). Magához a recepthez nem kell belőle sok, de egy jól záródó kis fűszertartóban el tudod tenni a maradékot későbbi főzésekhez.
A 2 fej hagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajon egy magasabb falú serpenyőben megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, a sót, a borsot és a biryani fűszerkeveréket, az egészet összekeverjük, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg a hús teljesen átbarnul, és a keletkezett levet majdnem teljesen elpároltuk. Ekkor takarékra vesszük a lángot, és hozzáadjuk a tejszínt, amivel még 3-4 percig rotyogtatjuk.
Amíg a hús pirul, a cukkiniket hosszában félbevágjuk, majd a magházat tartalmazó puhább közepüket egy kiskanállal kivájjuk, a sajtot lereszeljük. Ha kész a hús, akkor beletöltjük a cukkinicsónakokba, majd megszórjuk őket a reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 170 C°-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul (kb 15-20p). Főtt rizzsel vagy zöldsalátával kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k