Paradicsomos húsgombóc szénhidrátszegényen
Hozd magad olaszos hangulatba! Fűszeres kisgömböcök, egy kis házi paradicsomszósz és mozzarella kíséretében. És ráadásul nem is kell órákig a tűzhely mellett állnod hozzá.
Hogy hogy kell a paradicsomos húsgombócot diétásabban csinálni, írt rám nagybátyám a messzi Skóciából. Akkor gondoltam bele, hogy habár ez a klasszikus kaja a könnyebbek közé számít a magyar asztalra kerülők közt, egy csomó olyan elem van benne, ami azért összeadódik a végére, és szénhidrátszegénynek egyáltalán nem mondható. Ott van ugye a főtt krumpli mint köret vagy a húshoz kevert liszt/zsemlemorzsa/rizs, de valaki a paradicsommártást is rántással és extra cukorral készíti el. No mármost ez nekünk ugye nagy NO-NO, épp elég az a szénhidrát, ami a paradicsomban van.
Apropó, paradicsom: a paradicsomszószba sem kell feltétlenül cukrot tenni, anélkül is eláll a kamra polcain, ha lefertőtlenített üvegekben, olivaolajjal a tetején teszed el. A cukormentes paradicsomszósz receptjét megtalálod itt.
Ez a recept szupergyorsan megvan, és szénhidrátszegény: csak a paradicsomszósz dobja meg a szénhidráttartalmát. A sok spenóttal remek kis főétel magában is, de a nem diétázó családtagoknak főtt klasszikus módon főtt krumplival is tálalhatod. Izgalmas megoldás lehet, ha diétázol, de már unod a roston sült hús + párolt zöldség kombót.
Hozzávalók:
- fél kiló darált sertéshús
- 6 dkg reszelt parmezánsajt
- 2-3 ek lenmagliszt
- 1 tojás
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk őrölt gyömbér
- 3 marék bébispenót
- 2 dl cukormentes paradicsomszósz
- pár szem koktélparadicsom
- 10 dkg mozzarella
- fél csokor friss petrezselyem
- 5 dkg vaj
A darált húst összekevertem a parmezánnal, a tojással és annyi liszttel, hogy jól formázható legyen. Fokhagymaporral, őrölt gyömbérrel, sóval és jó sok borssal fűszereztem. Kis gombócokat formáztam belőle, és egy kevés kókuszzsíron minden oldalát megpirítottam. Majd felöntöttem a paradicsomszósszal és egy fél dl vízzel, és alacsony lángon negyedórát rotyogtattam. A végén még röviden átforgattam benne a kis koktélparadicsomokat is. Egy kisebb serpenyőben vajon megfuttattam a spenótot, sóztam-borsoztam, majd összekevertem a paradicsomszószos húsgombócokkal. Friss petrezselymet és mozzarella darabkákat szórtam rá.
Och, aye! ez aztán jól hangzik! – de a skót nagybácsi javasol még egy apró, de annál varázslatosabb ötletet: próbáljátok ki petrezselyem helyett friss korianderral!!! Mennyei! 😉