Paradicsomos húsgombóc szénhidrátszegényen

Hozd magad olaszos hangulatba! Fűszeres kisgömböcök, egy kis házi paradicsomszósz és mozzarella kíséretében. És ráadásul nem is kell órákig a tűzhely mellett állnod hozzá.

Hogy hogy kell a paradicsomos húsgombócot diétásabban csinálni, írt rám nagybátyám a messzi Skóciából. Akkor gondoltam bele, hogy habár ez a klasszikus kaja a könnyebbek közé számít a magyar asztalra kerülők közt, egy csomó olyan elem van benne, ami azért összeadódik a végére, és szénhidrátszegénynek egyáltalán nem mondható. Ott van ugye a főtt krumpli mint köret vagy a húshoz kevert liszt/zsemlemorzsa/rizs, de valaki a paradicsommártást is rántással és extra cukorral készíti el. No mármost ez nekünk ugye nagy NO-NO, épp elég az a szénhidrát, ami a paradicsomban van.

Apropó, paradicsom: a paradicsomszószba sem kell feltétlenül cukrot tenni, anélkül is eláll a kamra polcain, ha lefertőtlenített üvegekben, olivaolajjal a tetején teszed el. A cukormentes paradicsomszósz receptjét megtalálod itt.

Ez a recept szupergyorsan megvan, és szénhidrátszegény: csak a paradicsomszósz dobja meg a szénhidráttartalmát. A sok spenóttal remek kis főétel magában is, de a nem diétázó családtagoknak főtt klasszikus módon főtt krumplival is tálalhatod. Izgalmas megoldás lehet, ha diétázol, de már unod a roston sült hús + párolt zöldség kombót.

Hozzávalók:

  • fél kiló darált sertéshús
  • 6 dkg reszelt parmezánsajt
  • 2-3 ek lenmagliszt
  • 1 tojás
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 3 marék bébispenót
  • 2 dl cukormentes paradicsomszósz
  • pár szem koktélparadicsom
  • 10 dkg mozzarella
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 5 dkg vaj

A darált húst összekevertem a parmezánnal, a tojással és annyi liszttel, hogy jól formázható legyen. Fokhagymaporral, őrölt gyömbérrel, sóval és jó sok borssal fűszereztem. Kis gombócokat formáztam belőle, és egy kevés kókuszzsíron minden oldalát megpirítottam. Majd felöntöttem a paradicsomszósszal és egy fél dl vízzel, és alacsony lángon negyedórát rotyogtattam. A végén még röviden átforgattam benne a kis koktélparadicsomokat is. Egy kisebb serpenyőben vajon megfuttattam a spenótot, sóztam-borsoztam, majd összekevertem a paradicsomszószos húsgombócokkal. Friss petrezselymet és mozzarella darabkákat szórtam rá.

One thought on “Paradicsomos húsgombóc szénhidrátszegényen

  • augusztus 31, 2018 at 10:38 de.
    Permalink

    Och, aye! ez aztán jól hangzik! – de a skót nagybácsi javasol még egy apró, de annál varázslatosabb ötletet: próbáljátok ki petrezselyem helyett friss korianderral!!! Mennyei! 😉

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.