Kimchis-csirkés sült rizs (Bokkeumbap)

Koreai egytálétel, ami az a koreaiaknak, ami nekünk a rántott husi. Érthető módon: egyszerű, gyorsan megvan, és őrületesen finom!

Pontosabban akkor van meg gyorsan, ha van hozzá kimchid. Ezt vagy tudsz otthon készíteni, vagy meg tudod venni ázsiai boltban, pár száz forintért. Én két hete tettem el egy adag (majdnem-) kimchit érni. Csak azért majdnem, mert se kínai kelem, se zöldhagymám nem volt hozzá, ellenben volt egy fej szomorodásnak indult káposztám, amivel muszáj volt kezdenem valamit.

Az alapkimchi az igazából a koreai csalamádé: kínai kel, zöldhagyma, jégcsapretek, mindez jó sok chilivel, szójaszósszal, gyömbérrel, fokhagymával, osztrigaszósszal és egy kis szardellával érlelődik szobahőmérsékleten pár hétig. Szerencsére ehhez a fűszeres pasztához mindenem volt itthon, ezért sima fermentált káposzta helyett készítettem ezt a majdnem-kimchit. Azt már rögtön tudtam, hogy mi lesz az első dolog, amit csinálok belőle (azon túl, hogy magában eszem): többször találkoztam már a kimchis sült rizzsel, és már anno elhatároztam, hogy én is elkészítem. (Főleg, amikor belefutottam egyszer egy olyanba, hogy több mint 2000 forintért rendeltem az egyik nagyobb ázsai kajás házhozszállítós cégtől, és volt rajta kb 4 csík csirkemell meg pár árva kimchi darab meg két marék jellegtelen fűszerezésű főtt rizs, én meg amíg ettem, az alapanyagköltséget számolgattam…)

Így néz ki a frissen elkészült majdnemkimchim:

Szóval a lényeg, hogy ha már megvan a kimchid, akkor ez az egytálétel nagyon gyorsan megvan! Reggel még munka előtt, torna után előkészítettem mindent félóra alatt, majd ebédidőben szó szerint negyedóra alatt pedig összedobtam, és még holnap ebédre is maradt 2 adag, úgyhogy ez nagyon jó időarányos hadművelet volt. (Oké, oké, azt a két hetet ne számítsuk bele, amíg a kimchi ért :D)

Reggel megfőztem egy nagy bögre rizst sós vízben, és bepácoltam egy csirkemellet kis csíkokra vágva. A pácba került:

  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 tk barnacukor
  • 2 tk apróra szelt gyömbér
  • 1 tk bors

A bepácolt csirkemell csíkokat a hűtőbe tettem pár órára. Közben kiszedtem egy tálka kimchit (kb 2 lazán megrakott bögrényit), és hagytam lecsöpögni.

Ebédidőben már csak össze kellett pirítani őket:

Majd száraz serpenyőben megpirítottam 2 ek szezámmagot, majd félretettem egy kis tálba. Eztán olajat öntöttem a serpenyőbe, és nagy lángon megpirítottam rajta a kimchit (kb 4-5 percen keresztül, amíg nem karamellizálódott). majd öntöttem rá 2 evőkanálnyit a saját levéből, és összekevertem a rizzsel. Együtt is pirítottam pár percig, majd a kimchis rizst is különraktam. A serpenyőben eztán fedő alatt megpirítottam a csirkemell csíkokat is, majd összeforgattam a kimchis rizzsel, és meghintettem a pirított szezámmaggal.

Koreában sokan hagyományosan ezt még megfejelik egy tükörtojással, de nekünk most nem hiányzott rá. A megmaradt két adagot majd talán megbolondítjuk vele 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k