Currys kelkáposztafőzelék zabpelyhes túrólepénnyel

Húsmentes, szénhidrátszegény és olcsó karanténkaja, de nyilván nem osztanám meg, ha nem lenne őrülten finom is. Márpedig eléggé az!

A kelkáposztafőzelékre Főzelékes Feri blogjának köszönhetően kattantam rá, ennek a változatnak is onnan van az alapreceptje. A túrólepény pedig egy igazi maradékmentő, improvizációs recept volt, hogy rám ne romoljon a maradék túró, úgyhogy ennek megfelelően a mennyiség is evőkanállal van megadva, nem grammal 😀 A túrólepénynek ennél a receptnél nagyon minimális, visszafogott az ízesítése, hogy ellensúlyozza a currys kelkáposzta karakterességét, de persze ha más recepthez vagy csak magában fogyasztáshoz készíted, akkor tetszés szerint fűszerezheted.

4 adag főzelékhez:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 3 szem krumpli (opcionális, ha szeretnéd minél szénhidrátszegényebben tartani a kaját, akkor hagyd el)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoranna
  • 2 tk köménymag
  • 2 bögre alaplé / víz + leveskocka (én most 2 tk bio “vegeta” port használtam)
  • 3 ek dió
  • 2 tk currypor

4 adag túrólepényhez:

  • 6 ek túró
  • 6 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 6 ek zabpehely
  • liszt amennyit felvesz (ez lehet alternatív liszt is, én pl szezámliszttel sűrítettem)
  • só, bors

A túrólepényhez minden hozzávalót összekevertem, kivéve a lisztet. Majd legalább negyedórát hagytam pihenni, hogy a zabpehely jól megszívja magát. A kelkáposztának külön tettem pár világoszöld levelét, a többit csíkokra vágtam. A krumplikat apró kockákra vágtam. Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítottam. Hozzáöntöttem a köménymagot és majoránnát, és pár kavarás erejéig tovább pirítottam. Majd rádobtam a kelkápit, a krumplit és a fokhagymát, átforgattam párszor, majd felöntöttem 2 bögre vízzel, és hozzáadtam a bio vegetát. Kb 15 percet pároltam fedő alatt, amíg a krumpli meg nem puhult (ezért érdemes apróra vágni, különben a kápi teljesen szétfő, mire ez megpuhul). Majd a harmadát kiszedtem, a lé egy részével összeturmixoltam, és visszaöntve még egyet rottyantottam rajta.

A külön hagyott kelkápi leveleket is felcsíkoztam, és serpenyőben szárazon (zsíradék hozzáadása nélkül), a curryport rászórva megpirítottam. Ugyanebben a serpenyőben aztán a diót is megpirítottam. De még itt se kell félretenni a serpenyőt, ugyanis jól jön még a túrófasírt kisütéséhez!

Menetközben a zabpehely jól megszívta magát, ha szükséges, akkor még sűrítsd egy kis liszttel (itt is lehet szénhidrátszegényebb verzióhoz nyúlni). A serpenyőben kókuszolajat hevítettem közepes lángon (de tetszés szerint bármilyen más zsíradék megteszi), és evőkanállal kis lepénykéket szaggattam bele, ellapogattam, és mindkét oldalát addig sütöttem, amíg meg nem pirult.

A végén a főzelék tetejét meghintettem a currys pirított kelkáposztalevelekkel és dióval, és a túrólepénykéket kínáltam mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.