Fűszeres csirkecomb karalábés cukkinipürével

Egy gyorsan összedobható kaja, ami extrábbnak tűnik annál, mint amennyire egyszerűen elkészíthető. Megsúgom: ez a köret krumplipüré helyett is csodás!

Ádám a céges karácsonyon egy nagy pakk fűszerkeveréket kapott, amikből most kipróbáltuk az egyiket. A “kafta baharat” igazából kábé annyit tesz, hogy kaftához (azaz közel-keleti bárányfasírthoz) használandó fűszerek. Nagyrészt a fahéj dominál benne, ezen kívül tartalmaz még szegfűszeget, borsot, paprikát és chilit. És így néz ki, mint a lenti képen, amit eredetileg Insta Storyba fotóztam, azért a rászövegezés 😀

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 csirkecomb
  • 1 cukkini
  • 2 karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 púpozott ek vaj
  • 5 dkg gouda sajt
  • tetszés szerint fűszerek a csirke fűszerezéséhez (kínai ötfűszer / indiai curry / közel-keleti, stb.)
  • pár ek sűrű szósz vagy lekvár, mi a grúz szilvás tkemali szószt használtuk, de egy klasszikus bbq szósz vagy szénhidrátszegény ketchup is megteszi
  • opcionális: pár gerezd olajban pácolt fokhagyma ha van, akkor az is dob még a husin

A zöldségpüréhez nagyobb darabokra vágott hagymát dinszteltem egy kis olajon, majd egy percig összepirítottam vele 1 feldarabolt cukkinit és 2 karalábét. Felöntöttem vízzel, puhára főztem, majd leszűrtem, botmixerrel pürésítettem, 1 púpozott ek vajjal, 5 dkg reszelt gouda sajttal és némi sóval-borssal elkevertem. Nem akartam tűl fűszeresre, mert a csirkecombot eleve nagyon fűszeresre készítettük. De ha nem ennyire karakteres feltét mellé készíted, akkor még egy kis szerecsendiót reszelhetsz bele. A reszelt sajt, amint egy kicsit beleolvad a még meleg pürébe, krémesebbé és lágyabbá teszi.

A csirkét a fahéjas fűszerkeverékkel, 2-3 gerezd olajban eltett fokhagymával és grúz tkemali szósszal betettem a sütőzacskóba, jól összemasszíroztam velük, 40 percig a zacskóban sütöttem, majd a zacskóból kivéve még rápirítottam a tetejére. Nyammmm! Bár másnapi ebédnek készült, de a biztonság kedvéért azért még este előkóstoltunk – hát már alig vártam, hogy ebéd legyen és megegyem 😀 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.