Ázsiai sertésragu pirított zöldséggel

Egy szénhidrátszegény étel is lehet ízekben és textúrákban gazdag, erre példa ez az improvizációból született, ázsiaias beütésű sertésragu is.

Edzés után, éhesen rongyoltam le a Fény utcai piacra, úgyhogy annyi zöldséget elhoztam, amennyit az edzéstől remegő karjaim elbírtak. (Szóval a következő napokban az átlagnál is több zöldségkontent várható!) Mivel már beköszöntött a spárgaszezon, ezért persze egy csokor spárga is került a vászontatyiba. A mélyhűtő-rulettből pedig, mint kiderült, egy mangalica lapocka jött ki győztesen, amivel Ázsia felé csavarogtunk ízekben: Ádám improvizált az otthon meglévő fűszerekből egy fűszeres ázsiaias beütésű ragut. Ez is egy jó példa arra, hogy egy szénhidrátszegény főételnek sem kell mindig ugyanúgy roston csirkemellből és párolt zöldségekből állnia.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 ek étolaj
  • 1 ek pörkölt szezámolaj
  • 1 tk kínai ötfűszerkevereék
  • 1 mk fahéj
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 mk feketebors
  • 1 mk chilipor vagy pehely
  • 3 fej hagyma
  • 4 dkg gyömbér
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 tk rizsecet
  • 1 tk szójaszósz
  • 80 dkg sertéshús (mi mangalicalapockát használtunk)

Körethez:

  • 1 csokor spárga
  • 1 csokor retek
  • 1/2 cukkini
  • 2 ek vaj
A hagymákat apró kockára, a gyömbért julienne-re vágtuk, a húst megtisztítottuk, és felkockáztuk. A száraz fűszereket előre kimértük, és összekevertük egy tálban. Egy kevés olajat beleöntöttünk a lábosba, felforrósítuk nagy lángon, majd beleöntöttük a fűszereket, és 1 perc alatt kevergetve megpirítottuk őket, majd hozzáadtuk a hagymát, a gyömbért, a maradék olajat, és takarékra vettük. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, hozzáöntöttük a rizsecetet, szójaszószt, osztrigaszószt. Ennek elkeverése után mehet is bele a hús, majd sóztuk. Takaréklángon 1 órát főztük – ha kell, egy kevés víz adj hozzá időközben.
Amikor nagyjából kész volt, elkészítettük a köretet: a spárga fás szárát letörtük (ahol kettétörik magától enyhe hajlításra, odáig kevésbé fás), krumplipucolóval lehámoztuk, a retkeket felnegyedeltük, a cukkinit felkarikáztuk, és vajon magas lángon pár perc alatt megpirítottuk őket, a végén pedig nagy szemű sóval megsóztuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.