Grúz vacsoraest a Kaptafában – Beszámoló!

Megtartottuk az első zárt körű vacsoraestünket a Kaptafa nevű gasztrokocsmában, aminek a tematikája a szénhidrátszegény, Grúzia ihlette fogások voltak. Jöjjön egy kis élménybeszámoló arról, hogy sikerült!

Sokan tudjátok, hogy Ádámmal mindketten reklámosok vagyunk. Lilla és Barna, egy szakmabeli baráti pár, viszont gondoltak egy nagyot, és a reklámos laptopkattintgatás mellett-helyett belefogtak egy egészen új dologba: nyitottak egy gasztrokocsmát az Akácfa utcában. Mivel a helyiség korábban sokáig cipészüzletként fukcionált, ezért ennek állít emléket a Kaptafa elnevezés és a rengeteg kaptafa a bárpulton.

Egy közös barátunknak pedig jött az ötlete: mi lenne, ha összekötnénk az ő hangulatos helyüket a mi gasztrobloggerkedésünkkel, és tartanánk egy zárt körű, tematikus Egyél csak, csillagom-vacsorát. Mi erre teljesen belelkesedtünk, és szinte egyszerre vágtuk rá Ádámmal, hogy jó, akkor legyen grúz est! Grúzia-rajongásunk már bizonyosan sejthető, ha követitek egy ideje a blogot: rendszeresen főzünk grúz ihletésű kajákat, és már kétszer voltunk közösen Grúziában. Persze, mivel a blog fő tematikája a szénhidrátszegény étkezés, ezért jól kitaláltuk, hogy kössük össze a kettőt. Szóval aki hachapurit várt, annak csalódnia kellett: semmilyen tészta nem bukkant fel a menüsorban. A menüt persze előzetesen kitettük az eseménybe, már csak azért is, mert a koriander, tejtermékek meg mondjuk a szívragu nem biztos hogy mindenkinél osztatlan sikert aratnak.

Aztán – már mi sem emlékszünk, milyen szédült téboly folytán – egyszer csak lett egy 7 fogásos menüsor a kis könnyednek indult kóstolóból. És persze grúz borokkal, mert Grúzia a borkészítés bölcsője, amire a grúzok nagyon büszkék. Mivel még nem tartottunk ilyen jellegű vacsorát, ahol 20 embernek tálalunk fel egyszerre 7 fogást, ezért ki kellett matekozni a dolgot. Ádám színkódolt, 5 perces bontású exceljére külön büszke vagyok, muszáj meg is osztanom <3 Ennek volt köszönhető, hogy nem nagyon csúsztunk meg az ütemtervvel.

No és jöjjenek a fogások! A képekért elnézést, két kavargatás-tálalás-szervírozás közt lőttük őket, a dokumentáció részére nem készültünk előre 😀 Az első két előétel Soko ketse, azaz sajttal töltött gombafejek voltak, mellettük a kis csónakban gebjaliával, azaz mentás-csilis töltelékű sajttekerccsel, ami ricottás-tejfölös szószban úszott.

A következő fogásban az elsőre szokatlanul hangzó Kuchmachi volt, ami egy fűszeres, koriandermagos-borsikafűs-babéros belsőségragu. Mi most csak kacsaszívekből készítettük el, igazából azért, mert engem mindig is lenyűgözött a szív mint olyan, a húslevesben is az a kedvencem, ez biztos valami átromantizált vonzalom. Meg igazából egy irdatlan szóviccel akartam kezdeni ennek a kitálalását, hogy “Jó szívvel látunk mindenkit!”, de minek rontsunk el egy ilyen szép estét, hát nem? A hagymás-fűszeres szószban krémesre főtt szíveket félbevágva a szósszal együtt almakarikákra halmoztunk. Mellette a grúzok nagy kedvence, a lobio, azaz babpüré volt kísérőnek.

Ezután jöttek a főfogások: elsőként báránylapocka, tejben főtt zellerpürével, zöld ajika és szilvás tkemali szósszal. Az ajikát vicces módon Grúziában nem is kóstoltuk, most viszont próbafőzéskor kipróbáltuk, és… azóta addikció. Nagyon zöld, sokízű, kicsit csípős és sós szószról van szó, nemsokára erről is kerül fel recept a blogra. A tkemali szósz már szerepelt egy receptben a blogon, egy pikáns, kissé sósba hajló, szilva alapú szószt kell elképzelni, ami a grúzoknál kábé annyira alap, mint nálunk az Erős Pista. és szerencsére itthon is könnyen előállítható! A szilva miatt kissé magasabb a szénhidráttartalma, de ha nem követsz nagyon szigorú lowcarb diétát, akkor egy kicsi simán belefér.

Majd pedig jött második főételnek (igen, mondom, hogy túltoltuk) Ádám specialitása, a grúz ihletésű, pirított dióval, korianderrel és darált báránnyal töltött, grillezett kápiapaprika.

Bizony-bizony, a kiváló memóriával rendelkező olvasóknak beugorhat, hogy ez a tétel már szerepelt a blogon, ugyanis nyáron készítettük először. (És szerencsétlennek mindkétszer csak közepes minőségű fotódokumentációk jutottak 😀 ) A paprikát gránátalmás madársalátával tálaltuk.

Ha arra gyanakodnátok, hogy a vendégek itt már nagyjából jóllakhattak, akkor nem jártok nagyon messze az igazságtól – nem úgy, mint én, aki kaptam egy kisebb pánikrohamot a két főétel között, hogy ÚRISTEN, MIND ÉHEZNEK. Igen, tudom, ez ugyanannak az agymenésnek a rokona, ami miatt 6 személyes adagok alatt nem tudok főzni.

No de! Akkor jött a desszert, ami eloszlatott minden efféle aggályt: a Kaukázus és némileg a Balkán kedvenc zsíros-krémes tejterméke, a kajmak (ami leginkább egy tejfölszerűen sűrű tejszínhez hasonlít állagra) volt az alapja a pohárkrémnek, amibe került még ricotta, datolya, pisztácia, rózsavíz, egy kis levendulás méz, és Microgreens jóvoltából a tetejére ehető virág.

A 7 fogáshoz háromféle grúz bort kínáltunk, amik szerencsére több helyen kaphatóak itt Pesten is. Hogy tartsam magam a blog tematikához, kiszámoltam a menü szénhidráttartalmát is: a 7 fogás (borok nélkül) összesen 87 g CH-t tartalmazott, ami sok ugyan, ha keto diétát folytatsz, de egy lazább lowcarbba simán belefér. (És kábé azzal ér fel, mintha megennél 3 zsömlét!! Durva, mi?) Nemsokára pedig majd jövök egy-két otthon is elkészíthető recepttel a menüből! 🙂

És egy kis behind the scenes fotó, nálam szó szerint arconpörgéssel:

Miközben ment a lakoma és borozgatás, egész este a saját grúziai fotóinkból ment kivetítés. És persze az is nagy mák, ha az ember húga és sógora világzenészek <3 Annamari és Emil, akik a Meszecsinka együttes alapító tagjai, seperc alatt összeszedtek nekünk klassz kaukázusi és keleties zenéket, ami még jobban hozzátett a hangulathoz. Összességében szuper élmény volt, és remélhetőleg a vendégsereg is hasonló összbenyomásokkal távozott 😀 Nagyon örültünk neki, hogy ennyien elsőre megszavazták a kis gasztropárosunknak a bizalmat <3 És ha már kajailag hangulatba hoztunk titeket, jöjjön egy kis muzsika a Meszecsinka válogatásából:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k