Mandulás tallér cukormentesen

Finom, porhanyós nyalánkság szénhidrátszegényen! Kell ennél több?

Ritkán készítek mostanság desszertet, mert próbálom a karanténhájat ledolgozni az esküvőig 😀 De ha már készítek, akkor figyelek arra, hogy szénhidrátszegény legyen, és egy pár falat is elvegye az éhségem vagy nasi utáni vágyam (ami megint jelentősen visszaesett, amióta újra szigorúbban veszem a diétát). Ez a keksz abszolút cukormentes és lisztmentes, egy tallérnak minimális (körülbelül 3,5 g) szénhidráttartalma van! Mindeközben egy finom, porhanyós, linzertészta-szerű finomságot kapunk 🙂 Jól hangzik, ugye?
Hozzávalók 15 tallérhoz:
  • 100 g mandula
  • 150 g mandulaliszt
  • 85 g vaj
  • 3 púpozott evőkanál édesítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 mokkáskanál só
A bevonathoz:
  • 60 g minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál mandula pálcika / apróra darabolt dió
A mandulát száraz serpenyőben pár percig pirítottam, majd félreraktam hűlni. Megpirítottam a bevonathoz használt mandulát vagy diót is, ugyancsak száraz serpenyőben, majd ezt is egy külön tálkába tettem. Amikor a mandula kihűlt, leőröltem egészen finomra. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A hideg vajat összegyúrtam az édesítővel, a sóval és a vaníliakivonattal, majd apránként hozzáadagoltam az őrölt mandulát és a mandulalisztet, és átgyúrtam velük is. Dió nagyságú labdákat formáztam belőle, sütőpapírral borított tespire tettem, és kicsit szétnyomogattam őket, hogy egy korong formát kapjak. Egy kis helyet érdemes köztük hagyni, ugyanis sütés közben picit még szétterpeszkednek majd. Mintegy 8-10 percig sütöttem (ez sütőtől függ) az előmelegített sütőben: ha már kicsit megpirult a tetejük, de még puhák, akkor már ki lehet őket venni.
Hagytam teljesen kihűlni, ugyanis ekkor fognak megszilárdulni a tallérok. Majd alufóliával leborítottam egy lapos tányért, erre fognak kerülni a csokiba mártogatott tallérok. Gőz fölött felolvasztottam a vajat és az étcsokoládét, és kiskanállal rácsurgattam a tallérok felére a folyékony csokimázt, az alufóliával borított tányérra helyeztem, és megszórtam a megpirított mandula pálcikákkal (de dióval is lehet). Érdemes legalább félórára a hűtőbe tenni, hogy a csokimáz teljesen megdermedjen rajta.
Megjegyzés: a mandulát kiválthatod mandulaliszttel, de a pirított mandula ad még neki egy plusz zamatot 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k