Mákos guba szénhidrátcsökkentett verzióban

Mák, mák, mák! Kedvenc desszertünk cukor- és lisztmentesen, mert a mákos guba nem csak karácsonykor ér.

Egyik kedvenc cukormentes sütireceptem a blogról egy ricotta alapú piskóta mákkrémmel, ezt a családban többször is elkészítettük azóta. A mák módjával ugyan, de belefér a szénhidrátszegény diétába, 100 g-jában 8,6 g szénhidrát van. Úgyhogy az jutott eszembe, mi lenne, ha az egyik kedvenc desszertemet, a vaníliasodós mákos gubát is elkészíteném szénhidrátcsökkentett verzióban? Annyi csalás van a dologban, hogy a pékárut nem én csináltam hozzá, hanem azt már készen szereztem be 😉 A receptben a tej egy részét kiváltottam tejszín és mandulatej keverékével, mert ezzel is tök sok szénhidrátot meg lehet spórolni.

Hozzávalók 6 adag mákos gubához:

  • 1 tojás
  • kb 260 g szénhidrátcsökkentett pékáru (én most 2 db gluténmentes Tibidabo brióst használtam fel)
  • 150 g mák
  • 6 ek édesítő (stevia vagy eritrit)
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl édesítetlen mandulatej (nálam most Alpro, abban van az egyik legkevesebb adalékanyag, és tényleg alacsony a CH-tartalma)
  • fél ek kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat
  • vaj a sütőforma kikenéséhez

A brióst feldaraboltam (pár órával az elkészítés előtt is lehet, hogy kicsit kiszikkadjon, vagy már eleve kissé száraz pékárut használni hozzá). Felvertem a tojást, kézi habverővel hozzákevertem a mandulatejet és a tejszínt, az édesítőt, a vaníliát és a citromhéjat. Ráöntöttem a feldarabolt briósokra, és hagytam addig állni, amíg a sütő fel nem melegedett (180 fokra). Kivajazott formába öntöttem, és kb 20 percig sütöttem.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 1 ek édesítő (stevia vagy eritrit)
  • 1 tk vaníliakivonat

A sodóhoz a tejet elkevertem a hozzávalókat, és vízgőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főztem (ez kb 10 perc). Figyelni kell, hogy ne hirtelen legyen túl forró az edény, és tényleg folyamatosan kevergetni kell, hogy a tojás ne ugorjon össze csomóssá, de amúgy nem egy ördöngősség.

Aztán jön a recept legkönnyebb része: szedünk magunknak a mákos gubából, és nyakon öntjük egy kis vaníliasodóval. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k