Lisztmentes mogyorós brownie
Szuper egyszerű szénhidrátszegény karácsonyi sütemény, ami az édesszájúaknak ugyanúgy bejön majd, mint a diétázóknak.
A következő hetekben jövök egy pár szénhidrátszegény sütemény ötlettel, amiket akár a karácsonyi menü részévé is tehetsz, és amiket a család nem diétázó tagjai sem fognak fintorogva arrébb tolni. Ezt a lisztmentes és cukormentes brownie receptet egy irodai szülinapozás alkalmából teszteltem, és a diétát élből elutasító kollégák a “na itt van egy mindenmentes íztelen izé”-től eljutottak odáig, hogy azért csak betoltak fejenként egy csíkot belőle 😀
A recept rém egyszerűen kivitelezhető, én reggel készítettem el, nettó 50 perc volt az alapanyagok kimérésétől kezdve odáig, hogy kivettem a sütőből. Szóval a karácsonyi őrült rohanásban is megállja a helyét 🙂
Hozzávalók:
- 60 g törökmogyoró
- 30 g mandulaliszt
- 30 g cukormentes kakaópor
- 150 g eritrit
- 0,5 tk sütőpor
- 60 g étcsoki (minél magasabb kakaótartalmú)
- 10 ek vaj
- 3 tojás (szobahőmérsékletű)
- 0,5 tk vaníliakivonat
A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítottam, majd aprítóban finomra őröltem. A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálban. Gőz fölött megolvasztottam a vajat és az étcsokit, kicsit hűlni hagytam, majd hozzákevertem egyenként a tojásokat, majd a száraz hozzávalókat, végül a vaníliakivonatot. Egy kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, majd olyan 16 percen keresztül sütöttem (villapróbáig). Utána hagytam egy kicsit kihűlni, mielőtt felvágtam volna. Ha meg akarod még egy kicsit bolondítani, keverhetsz a tésztába apró csokitörmeléket, apróra darabolt törökmogyorót (érzékeny fogúak, vigyázni!) vagy akár egy csipet chilit.
(És asszem itt most lebuktam a kollégák előtt, hogy nem az irodai konyhában vágtam föl először a sütikét, hanem még reggel, hogy lőjjek róla egy fotót természetes fényben. Bocsika!)