Gluténmentes karácsonyi linzer

A klasszikus ünnepi sütemény könnyedebb és cukormentes újragondolása. Megsúgom: nem is érződik, hogy alternatív alapanyagokból készült!

Gondoltam, hozok valami szénhidrátszegény, de klasszikusabb karácsonyi receptet is, hogy ha egy lazább lowcarb diétát tartasz, akkor is találj magadnak inspirációt az ünnepi menühöz. A búzalisztet ez esetben a rizsliszt helyettesíti, ami bár hasonlóképp magas szénhidráttartalmú és glikémiás indexű, mint a búzaliszt, de gluténérzékenyeknek jó alternatíva lehet.

Habár egy linzer szénhidráttartalma nem tűnik magasnak (a recept alján megtalálod a pontos számokat), azért vedd figyelembe, hogy a rizsliszt glikémiás indexe magas, tehát arányaiban azért jobban meglendíti a vércukorszintet, mint például a mandulaliszt. Így egy szigorúan vett ketogén diétában nem is ajánlott a fogyasztása. De egy lazább lowcarbba szerencsére azért ünnepekkor belefér 🙂

Lekvárnál is ajánlatos szénhidrátszegény verziót keresni – persze a legjobb, ha te magad tettél el még nyáron. (Ha emlékeztek még rá, a Facebook oldalamon is volt szénhidrátszegény, cukormentes házi lekvár recept). Attól is függ a lekvár szénhidráttartalma, hogy milyen gyümölcsből van: a málna például csupán 5,4 g CH-t tartalmaz 100 g-onként, míg az őszibarack 8,4 g-ot, és a glikémiás indexe is a duplája.

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 110 g rizsliszt
  • 1 tojás
  • 135 g vaj
  • 40 g stevia (én most Canderelt használtam)
  • 50 g étkezési keményítő
  • 2 csipet só
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kk vaníliakivonat
  • szénhidrátszegény lekvár az összeragasztáshoz

A száraz hozzávalókat összekevertem, majd hozzágyúrtam a tojást, a vaníliakivonatot és a vajat. Erre is igaz, mint a hagyományos linzerre, hogy nem szabad túl sokáig gyurmázgatni, mert akkor a vaj túlságosan megolvad a kezünk melegétől. Elég épp addig, hogy jól összeálljon a tészta. Aztán zacskóba vagy folpackba téve a hűtőben pihentettem egy órát.

Majd előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Vékonyra nyújtottam a tésztát (a nyújtódeszkát is berizslisztezve). Mint a képen is látszódik, relatíve vékonyra nyújtottam ki, kb 2 mm vastagra, így olyan 40 darab forma jött ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10 percig sütöttem (a sütési idő függ attól is, hogy milyen vastagra nyújtottad a tésztát). Vigyázz, nehogy túlsüsd, mert akkor nagyon kiszárad. Majd amikor teljesen kihűlt, egy kis házi eperlekvárral két-két azonos formát összeragasztottam. Végül fémdobozba raktam, hadd puhuljon és ragadjon össze még jobban. Ádám azért végzett egy kis minőségellenőrzést, hogy frissen összeragasztva milyen 🙂

Ha ebből a tészta adagból 40 linzer forma jön ki, akkor egy összeragasztott linzer számai a következők (a lekvár nélkül!):

Kalória: 46

Zsír: 1 g

Szénhidrát: 8,2 g

Protein: 0,8 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.