Fahéjas-kardamomos répasüti

Szénhidrátszegény, liszt- és gluténmentes répás sütemény húsvétra vagy hétköznapi desszertnek.

Azt nem ígérem, hogy fütyülni is tudsz tőle, de hát mindent nem lehet! Illatos-fűszeres, könnyedén édes sütemény, amibe egyáltalán nem került liszt. Ha szeretnéd turbózni, tudsz rátenni mascarponés-vaníliás vagy csokoládémázat, de én most csak sima felvert édesítős habtejszín és egy kis szénhidrátszegény lekvár kíséretében tálaltam (az utóbbiért köszönet Ádám tesójának!).

Hozzávalók egy tepsi sütihez:
250 g répa lereszelve

80 g gluténmentes vagy alternatív liszt (például 40 g rizsliszt és 40 g mandulaliszt)
70 g zabpehely durvára őrölve
130 g dió, mandula vagy törökmogyoró megőrölve
4-5 evőkanál édesítő (nekem most steviás Canderel)
2 tojás
160 g vaj (ha laktózérzékeny vagy, akkor kókuszzsír)
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt kardamom vagy szerecsendió
1 csipet só
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Felvertem habosra a tojásokat, simára kevertem az édesítővel, majd a megolvasztott vajjal. (Vigyázz, ne legyen túl meleg a vaj, mert az tönkreteszi a tojás állagát.) Hozzáadagoltam apránként a sütőport, a reszelt répát, az őrölt diót vagy egyéb magfélét, a lisztet, a citrom reszelt héját és a fűszereket. Elgyengettem sütőpapírral bélelt sütőformába, és mintegy 25 percig sütöttem, villával ellenőrizve, hogy átsült-e a közepe. Uzsonnának, kávé mellé csodás, könnyű desszert, haladó hedonisták szénhidrátcsökkentett lekvárral vagy steviával keményre felvert tejszínnel is fogyaszthatják. (Azért nem árt fejben tartani, hogy a tejszínnek ugyan alacsony a szénhidráttartalma, de a kalóriatartalma meg magas!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook605
Instagram2k