Cukormentes sütőtök krémlikőr házilag

Bónusz sokfűszeres sütőtök pite recepttel a posztban! A sütőtök likőr remek karácsonyi itóka, ajándéknak is tökéletes, és persze teljesen cukormentes, alacsony szénhidráttartalmú.

Utóbbi években a barátokkal és a családtagokkal is abban maradtunk, hogy a karácsony ne az esztelen költekezésről és ajándékhajhászásról szóljon, hanem kis értékű / házilag készített ajándékokkal lepjük meg egymást, mert a lényeg úgyis a gesztus és az együtt töltött idő. A baráti előkarácsonyon kifejezetten gasztro tematikájú ajándékozás volt, mondanom se kell, mennyire élveztük! Nekem a házi gasztroajándék amúgy is testhez álló megoldás, de egy fini likőrrel vagy krémmel kevésbé borzolom a kedélyeket, mint az elvetemült fermentációs kreálmányainkkal 😀 A sütőtökkrémlikőr mágikus világába Andi kolléganőm vezetett be, hála neki érte, én az alapreceptet kicsit megvariáltam, hogy szénhidrátszegényebb legyen. Apropó: a vodka az egyik leginkább szénhidrátszegény alkohol – de persze ez nem jelenti azt, hogy nem lenne más káros élettani hatása, főleg ha diétázol / izmot építesz, úgyhogy csak óvatosan vele 😀

Jöjjön is a házi cukormentes sütőtök krémlikőr receptje! Mondanám, hogy kontyalávaló, de túl rövid a hajam egy kontyhoz, ezt mégis szívesen kortyolgatom 😀 A kiindulási pont egy negyed sütőtök megsütve – én igazából egy egész sütőtököt kisütöttem, azt ettük utána köretnek, magába, lisztmentes palacsintának, úgyhogy ez már az utolsó maradék cikkelyek feldolgozása.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl víz
  • 3,5 dl vodka
  • 6 ek sült sütőtök húsa
  • 16 g stevia
  • 4 egész szegfűszeg
  • fél citrom leve
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 ek őrölt szerecsendió
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűbors

A vizet feltettem főni egy lábasban, feloldottam benne a steviát, majd elkevertem benne a sütőtököt, a citrom levét és a fűszereket. Kis lángon főztem negyedórát, hogy jól összefőjjenek az ízek, kicsit be is sűrűsödött. Majd hagytam visszahűlni szobahőmérsékletűre. Ekkor kevertem hozzá a vodkát, hagytam állni egy újabb 20 percet, majd üvegbe szűrtem, és a hűtőbe raktam. (Kóstolni ér!) Ha ajándékba szeretnéd, csak keríts hozzá egy csini kis csatos üveget, töltsd bele, és rittyents rá egy egyedi feliratot 🙂

De hogy ne menjen kárba a szűrésből visszamaradt fűszeres pép, improvizáltam belőle egy sima sütit is.

Hozzávalók:

  • a szűrésből megmaradt sütőtök pép (kb 4-5 ek)
  • 2 ek stevia
  • 2 tojás
  • 3 ek mandulaliszt
  • 2 ek mascarpone
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tojás fehérjét és sárgáját különválasztottam. A sárgáját habosra kevertem a steviával, majd hozzákevertem a mascarponét, a sütőtökpépet és végül a száraz hozzávalókat. Ha túl folyós lenne a krémed (ez attól is függ, hogy a likőrhöz mennyire passzíroztad át a masszát a szűrőn), akkor tegyél még hozzá egy kis mandulalisztet. A tojásfehérjét keményre vertem, és azt is hozzákevertem óvatosan a masszához. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe tettem, és kb félórát sütöttem. A végén a nyitott sütőben, félig kihúzva a rácsot hagytam kihűlni, hogy ne essen nagyon össze a hirtelen hőmérséklet-változástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k