Cukormentes eperkrémes palacsinta

Ami ráadásul lisztmentes is! Egyszerűen elkészíthető, finom lowcarb palacsinta, ami reggeli vagy desszert gyanánt is kiváló.

Ha szénhidrátszegény életmódot folytatsz, akkor valószínűleg te is csak távoli, ködös nosztalgia gyanánt gondolsz vissza az olyan hagyományos magyar fogásokra, mint amilyen a palacsinta is. Pedig nem kell nekik végképp búcsút inteni! Vannak olyan receptek, amikkel sokkal szénhidrátszegényebbé teheted az alapreceptet. Aztán pedig jöhet a töltögetés! Ezen a téren is meglepően sok variáció áll a rendelkezésünkre: cukormentes kakaó, eritrites túrókrém, sőt akár csoki ízesítésű proteinporral is lehet próbálkozni!

De ha már itt a gyümölcsszezon, akkor én bizony a lédús eprekre voksolok. Aki szigorú ketót folytat, az csak nagyon módjával fogyaszthat gyümölcsöket, ez alól leginkább a piros bogyós gyümölcsök, mint amilyen az eper is, kivételek. De én most pont egy kicsit lazább lowcarb felé mozdultam el – félig-meddig pont azért, mert most jön a kedvenc gyümölcseim szezonja. És mivel szerencsére nekem nem egészségügyi okokból kell a ketót folytatnom, hanem súlyvesztés miatt vágtam bele, amivel elég jól állok, ezért most egy pár hónapig egy lazább lowcarbot folytatok (napi max 100 g CH-val), hogy ne egyszer-egyszer ugráltassam ki a vércukor-szintemet, hanem egyenletesen növeljek a CH-bevitelemen. Az edzés mellett valószínűleg ez is elegendő lesz a lassú, egyenletes fogyáshoz – de ha nem, akkor max újratervezés lesz. Persze a fehér lisztet, cukrot, krumplit és társaikat ezek után is igyekszem kerülni, még ha egyszer-egyszer el is csábulok… 😀

No de vissza a recepthez!

Hozzávalók 2 palacsintához:

  • 2 tojás
  • 2 púpozott ek zsíros tejföl vagy mascarpone
  • 1 ek kókuszliszt
  • 1 tk eritrit
  • 1 csipet só

Az eperkrémhez:

  • 4-5 szem eper
  • 1 tk eritrit
  • 1 csipet fahéj

Díszítéshez:

  • pár mentalevél

Az eperkrémhez az epreket egy kivételével leturmixoltam az eritrittel és a fahéjjal, a maradék egyet pedig apró kockákra vágva beledaraboltam, hogy legyen egy kis textúrája is a krémnek. Az is lehet, hogy eleve csak félig darabosra turmixolod, de az én gépem fél mp alatt kíméletlenül mindent krémesre őröl 😀

A tojásokat simára kevertem a tejföllel, majd az eritrittel, a kókuszliszttel és a csipet sóval is. Egy palacsintasütőbe 1 ek olajat tettem, közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem a massza felét, és közepes lángon sütöttem tovább, fedő alatt. Mivel a tészta eleve vékonyan terült el a serpenyőben, a fedőnek köszönhetően nem kellett megfordítani, mert a felső oldala is megszilárdult eléggé. Kb 3 percig sütöttem, úgy hogy még ne száradjon ki túlságosan. Tányérra helyeztem, megkentem az eperkrémmel, negyedbe hajtottam, és megszórtam az erkélyünkön nevelt kis menta pár levelével. Az eper CH-tartalma 6 g/100 g, 1 ek kókuszliszt pedig kb 2 g CH, szóval egy ilyen fincsi eperkrémes palacsinta a keto vagy lowcarb diétába beilleszthető reggeli vagy desszert gyanánt, ráadásul klasszul el is telít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.