Bögrés süti citromkrémmel

Ha egy kis szénhidrátszegény ozsonnára vágysz, vagy váratlan vendégeknek kell valamit gyorsan összedobni, ez a süti tudja a dolgát. Selymes, krémes, közben könnyedén fanyarkás is.

Pedig az egész kevésbé szénhidrátszegény történetnek indult: megtaláltunk a kamra mélyén még két marék datolyát, amit Ádám az iráni útjáról hozott – teljesen kővé száradva. És mit ad isten, előtte való este bontottunk fel egy grúz bort, a grúz vacsoraesthez tesztelni, és sajnos kiderült róla, hogy a “hááát, főzéshez még jó lesz” kategóriába tartozik, ezért azóta ott pihent a hűtőben. Úgyhogy a két hátrányos helyzetű komponenst összeöntöttük, “majd csak lesz belőle valami” alapon, és hagytuk pihenni másfél napig. A datolya ügyesen megszívta magát a borral, úgyhogy az egészet krémesre turmixoltam, és belekevertem egy részét (mintegy 10 datolyányit) a következő bögrés sütibe. Ámde, mivel az aszalt datolyának magas a szénhidráttartalma, ha teljesen szénhidrátszegényre akarod, akkor a datolyát hagyd ki belőle.

A bögrés süti receptjét Ádám nővérétől kaptuk, aki annyira cuki, hogy a családi rendezvényekre mindig készül olyan sütivel, amit én is ehetek <3 Úgyhogy amint megkóstoltuk, el is kértük a receptet, ami így szól:

  • 3 tojás
  • 0,5 bögre vaj
  • 3/4 bögre kókuszreszelék
  • 0,5 bögre eritrit
  • 1 bögre kókuszliszt
  • sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk mandulaaroma

Összekevertem a tojásokat az eritrittel, majd fokozatosan adagoltam hozzá a többi hozzávalót. Beletettem egy adag kávét, mert még volt, és a 10 datolyányi (de hülyén néz ki így leírva) boros datolyakrémet. Olajjal kikent, közepes méretű tepsibe raktam, 160 fokon sütöttem villapróbáig (kb 20 perc volt az én sütőmben).

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 6 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 ek édesítő (nálam ugyancsak eritrit)
  • 2 citrom leve és reszelt héja (én külön szárított, kezeletlen citromhéjból tettem bele 2 teáskanálnyit)
  • 110 g vaj

A krémhez összekevertem a tojássárgáját, az egész tojást, az édesítőt, a reszelt citromot és citromlevet egy tálban. Aztán gőz fölött krémesre és simára kevertem, hozzáadtam a vajat, és addig kevertem tovább, amíg teljesen be nem sűrűsödött. Hagytam kihűlni, aztán a sütire halmoztam, és boldogan ettük, amíg el nem fogyott.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.