5 perces ricottakrém

Emlékszel még gyerekkorunk krémtúrójára? Na ez ugyanolyan, csak adalékanyagok nélkül, ráadásul elegendő hozzá pár hozzávaló! Egyszerű krémdesszert, ami keto vagy szénhidrátszegény diétába is jó.

– Abban van cukor? – kérdeztem kétségbeesés és remény határán egyensúlyozva, arcomat a sajtospulthoz nyomva kis budai Twist Olivérként. A pult másik oldalán egy halványsárga ricottatorta tűrte állhatatosan, hogy rámeredek.

– Hát, igen… Nem is kevés… De nagyon finom! – próbált lelkesíteni a pultoslány, bár a kérdésből már érezhette, hogy itt nem lesz nagybani vásárlás. Nem is lett, viszont azon nyomban vettem egy natúr ricottát, azzal a néma daccal, hogy mit nekem világ, akkor megcsinálom én magamnak a ricottás desszertet. Ami, mivel éhesen álltam neki, minden flancot és túlbonyolítást nélkülözött, ellenben igen finomra sikerült. Ízre és állagra a klasszik krémtúróra is emlékeztett, amit gyerekkorom óta nem ettem (szóval lehet, hogy még mindig létezik, és ugyanolyan, csak kiesik a látómezőmből).

A ricottát amúgy csak mostanában kezdtem el felfedezni, de most annál nagyobb elánnal. Ha még nem kóstoltad volna: a túró legközelebbi rokona, csak lágyabb, semlegesebb, tejízűbb, így édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható. A ricotta szénhidráttartalma is 3 g/100 g körül mozog (márkától függően), úgyhogy kis mennyiségben ez is ugyanúgy belefér a ketogén diétába, mint a zsíros túra vagy tejszín.

Hozzávalók 3 főre:

  • 250 g ricotta
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek eritrit
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja / egy fél citrom leve
  • a tetejére magas kakaótartalmú étcsoki reszelve

Hozzávalók összekeverve, tetejére étcsoki ráreszelve, hűtőbe betéve, ‘skész! Köszi, bolti ricottatorta, az inspirációt! (Legközelebb, amikor nem a dühös éhség és ricottavágy vezérel, egy tortásabb verziót is kikísérletezek majd.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Follow by Email
Facebook623
Instagram2k